Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tragédia v Revúcej: Záchranári našli vrak auta a dve telá v rieke
Zdielať na

Tragédia v Revúcej: Záchranári našli vrak auta a dve telá v rieke

Archívna reportáž

REVÚCA / Najhoršie obavy sa potvrdili. Všetky 3 nezvestné ženy sú mŕtve. Silný prúd rozvodnenej rieky Muránka ich strhol potom, čo sa snažili zachrániť psy z útulku. Ženy mali smerovať za ich kamarátkou, no pravdepodobne si pomýlili cestu a zle odbočili. Stihli však vystúpiť z auta, no vzápätí dve z nich prúd vody stiahol. Podľa informácií TV JOJ žena stihla ešte kontaktovať tiesňovú linku, že jej kamarátky stiahol prúd. Potom sa hovor prerušil.

Na tretí deň pátrania, po približne 40 hodinách vydala rieka Muránka ďalšie telo. To sa nakoniec aj potvrdilo. Na mieste ju identifikoval jej príbuzný. "Osoba bola zachytená o kmeň stromu. Bola spozorovaná príslušníkmi polície, ktorí vykonávali vyhľadávanie pri brehu," vyjadril sa Jozef Mikuda, riaditeľ HAZZ Revúca. Hladina rieky od stredajšieho večera stále klesá. Aj tento fakt dopomohol k tomu, že sa telo najmladšej zo žien podarilo nájsť. Rieka ju odplavila asi 4 kilometre.  

​Počas akcie záchranári používali na hľadanie aj dron, ktorý lietal ponad rieku. Podľa informácií TV JOJ mali na jednom mieste spozorovať auto pod hladinou vody. Záchranári spolu s hasičmi hodiny zisťovali, či ide skutočne o vrak auta. Informácia sa nakoniec potvrdila a hasiči špeciálnou technikou vyberali auto z rieky. "Ten automobil, ktorý sme teraz našli je zhruba od toho miesta, kde vnikol, nejakých skoro 300 metrov. V jednej časti prekonal prekážky, ako je spadnutý strom krížom," pokračoval Mikuda. Existovalo ale podozrenie, že vo vnútri by sa mohla nachádzať tretia nezvestná žena. Toto sa nakoniec aj potvrdilo. "Vo vozidle sme našli ďalšiu osobu. Príslušníci keď išli upevniť vozidlo na vytiahnutie ešte preskúmali rukou kabínu vozidla, nakoľko okná boli porozbíjané. Našli osobu, vytiahli ju na breh," oznámil riaditeľ HAZZ Revúca. 

"V prípade budú prebiehať ďalšie procesné úkony, pre dôkladné vyšetrenie celej udalosti. Podrobnejšie info poskytneme teda následne až, keď to procesná situácia umožní," informovala policajná hovorkyňa Petra Kováčiková. 

V útulku zavládol smútok 

Obrovský smútok vládne aj v rožňavskom zvieracom útulku. Práve odtiaľ boli tri ženy, ktoré zahynuli počas záplav v Revúcej. Ženy poznali v celom okrese. Zuzka, Zdenka a Katka. Tri obetavé ženy, ktoré neboli len dušou ale aj srdcom rožňavského útulku. Celý svoj život zanietili práci s opustenými zvieratami.  

Záchrana ich stála život 

K tragickej udalosti došlo neskoro večer v stredu. V Revúcej strhol silný prúd rozvodnenej rieky tri ženy. Jedno telo rieka vyplavila ešte v ten deň, druhé mali nájsť v piatok, no tretie telo záchranári stále hľadajú.  

Podľa informácií TV JOJ kontaktovala tiesňovú linku žena s tým, že dve jej kamarátky mala stiahnuť voda. Po chvíľke malo hovor prerušiť, tretiu ženu zrejme prúd stiahol tiež. 

 Ženy sa mali vydať zachraňovať zvieratá z útulku, pričom ich nešťastne stiahol silný prúd rieky Muránka. "Mali sa zastaviť u mňa doma, ale neprišli. Keď som im volala, už nedvíhali telefón," hovorí Kvetoslava Slaná z útulku v Revúcej. Pravdepodobne si pomýlili cestu a zle odbočili. "Tá cesta bola pod vodou, rovnako aj tá cesta, na ktorú vás nasmeruje navigácia, cez Viničky, cez rieku. Oni keď nepoznali cestu, mohli sa vydať tou stranou. Všetko bolo pod vodou, nebolo jasné, čo bola cesta, čo bola rieka," vysvetľuje Kvetoslava. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy