Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vlakom zadarmo po Európe. Musíte splniť ale jednu podmienku
Zdielať na

Vlakom zadarmo po Európe. Musíte splniť ale jednu podmienku

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Európsky parlament opäť spustil možnosť cestovania vlakom po Európe zadarmo. Týka sa to 18-ročných študentov, ktorí sú občania EÚ. Prvýkrát sa budú môcť zviesť vlakom zadarmo 1. apríla 2020.

Pokiaľ máte 18 rokov, ste občanom EÚ a túžite spoznávať európske metropoly, toto je príležitosť presne pre vás. Európsky parlament opäť pokračuje v "Discover EU" (Spoznávaj EU) a umožní študentom cestovať vlakom po krajinách EÚ zadarmo. 


"Prvý návrh padol na parlamentnom podujatí pre mladých ľudí, European Youth Event, v roku 2014. Poslanci ho neskôr odobrili v plenárnom hlasovaní. Od spustenia tohto programu v roku 2018 v rámci neho cestovalo zdarma po celej Únii okolo 50 tisíc mladých ľudí, ktorí dovŕšili 18 rokov. V ďalšom kole bude rozdaných 20 tisíc vlakových lístkov zdarma,"  informoval EP na stránke. 

Kto sa môže prihlásiť? 

 Študenti, ktorí majú záujem cestovať zadarmo, sa môžu prihlásiť od 7. do 28. novembra napoludnie. 

Záujemcovia sa môžu prihlásiť online, pričom systém je otvorený na prihlasovanie od 7. do 28. novembra napoludnie. Prihlásiť sa môže každý, kto je občanom Európskej únie a narodil sa v roku 2001. Počas prihlášky musia záujemcovia odpovedať na niekoľko otázok s voliteľnými odpoveďami. Cestovné lístky zdarma budú odovzdané až 20 tisícom záujemcov. 

"Vycestovať budete môcť od 1. apríla do 31. októbra 2020 na 1 až 30 dní a to do minimálne jednej cudzej krajiny. Akcia sa týka najmä cestovania vlakmi, iné prostriedky, ako napríklad autobus, či trajekt budú hradené v špeciálnych prípadoch, aby sa zaručila čo najväčšia dostupnosť. Ak nebude dostupná iná možnosť, tak budú môcť využiť aj leteckú prepravu," informoval ďalej  EP.  Účastníci so zníženou pohyblivosťou a/alebo špeciálnymi potrebami si môžu nárokovať na ďalšiu podporu - napríklad na hradenie nákladov na sprievodnú osobu alebo psa pre zrakovo postihnutých účastníkov.

Od roku 2018 takto po Európe cestovalo takmer 50 tisíc mladých, zo Slovenska ich bolo 532.

Pozrite si reportáž ako dopadli voľby do EP:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy