Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
FOTO: Premiér Pellegrini navštívil demilitarizovanú zónu na Cypre. Situácia je podľa neho vážna
Zdielať na

FOTO: Premiér Pellegrini navštívil demilitarizovanú zónu na Cypre. Situácia je podľa neho vážna

CYPRUS / Hoci sa premiér Peter Pellegrini pre tragickú nehodu autobusu predčasne vracia na Slovensko, stihol v stredu našim vojakom na Cypre odovzdať netradičný darček. Na základni Slovcon máme až 240 príslušníkov ozbrojených síl. Strážia nárazníkovú zónu medzi tureckou a gréckou časťou Cypru. Ostrov je rozdelený už od roku 1974 a zatiaľ všetky snahy o znovu-zjednotenie zlyhali. Desivo pôsobí najmä demilitarizovaná zóna, ktorú nazývajú oblasťou duchov.

Premiér či nie. Pri prechode na tureckú stranu do demilitarizovanej zóny museli všetci prestúpiť do áut OSN. Cestou bolo vidieť miesta, ktoré ľudia pri krvavom konflikte opustili a všetko nechali tak. Známe je najmä bývalé letovisko Varosha, dnes už známe ako letovisko duchov. 

​Cyprus určite nie je nebezpečný ako Afganistan, aj tu ale stále prichádza ku konfliktom."Bol som informovaný o veľkom množstve incidentov. Samozrejme nemajú charakter nejakých ostrých bojov alebo ostrej paľby," reagoval Peter Pellegrini. 

Po pískaní nasleduje streľba 

Vojaci musia najčastejšie dohovárať miestnym, ktorí sa snažia dostať na svoje bývalé pozemky a svoje o tom vie aj slobodník Jozef Tóth, ktorý sa počas patroly snažil odohnať gréckeho farmára. Na druhej strane už na neho začali pískať Turci. Pískanie však nie je žiadna zábavka. "Lebo po pískaní už nasleduje streľba," vysvetlil Tóth. 

Medzi našimi vojakmi sme si všimli aj viaceré ženy, aj na čele Slovconu pochodovala dáma. "Z celkového počtu 240 príslušníkov ozbrojených síl je momentálne 27 príslušníčok ozbrojených síl, čo predstavuje približne 12 percent," priblížil Rudolf Rusnák, veliteľ Slovconu. V rámci rodovej politiky OSN ich postupne bude až 40 percent. 

Rozdelený je už skoro 50 rokov

Cyprus, kam smeruje aj množstvo našich dovolenkárov, je rozdelený skoro 50 rokov a referendum o zjednotení v roku 2004 neprešlo. Posledné rokovania stroskotali v roku 2017 a tie najnovšie pod záštitou OSN majú byť na konci novembra. 

Či sa však niečo po týchto rokovaniach zmení k lepšiemu, je veľmi otázne. "Netreba byť prehnane optimistický, ta situácia je to veľmi vážna," zhodnotil Pellegrini. 

Slovensko a Česko majú spoločné európske postoje, no trápia ich aj spoločné problémy, zhodli sa premiéri: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy