Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odsúdený vrah zažaloval Slovensko a vyhral. Ľudskoprávny súd v Štrasburgu dal Adamčovi za pravdu
Zdielať na

Odsúdený vrah zažaloval Slovensko a vyhral. Ľudskoprávny súd v Štrasburgu dal Adamčovi za pravdu

ŠTRASBURG / BRATISLAVA / Dnes už 40 ročný, doživotne odsúdený Branislav Adamčo dostane od Slovenska odškodné. Odsúdený vrah z Veľkých Kapušian vyhral spor na Európskom súde pre ľudské práva. Namietal proti odsúdeniu za vraždu Mariána Karcela.

"V žiadnom prípade som tento skutok nespáchal, nie som vrah, ani strelec, ani nič podobné," tvrdil od začiatku Adamčo, ktorý dnes sedí na doživotie za iné trestné činy. Napriek tomu dostal za vraždu Mariána Karcela 15 ročný trest. Jeho komplic a spolupáchateľ Moravčík sa totiž rozhodol prehovoriť.

Odmenili ho beztrestnosťou

Ľudovo povedané natrel Adamča. Odmenili ho beztrestnosťou. Čiže ako keby pri tej vražde ani nebol. Adamčo namietal, že Moravčík ho usvedčil len preto, aby za odmenu dostal slobodu. Ľudskoprávny súd v Štrasburgu dal Adamčovi za pravdu. "Európsky súd poukázal na to, že ostatné dôkazy boli nepriame a že svedok za takúto usvedčujúcu výpoveď získal praktickú beztrestnosť za trestný čin vraždy," potvrdila zástupkyňa SR pred ESĽP Marica Pirošíková. 

Čiže Moravčík mal podľa európskeho súdu motív svedčiť podľa dohody o beztrestnosti, namiesto toho, aby svedčil pravdivo. Všetko pod kontrolou prokurátorov. "Myslím si, že sa naozaj nebudem vyjadrovať veľmi tvrdo, že sa dopustili protiprávnej, alebo aj dokonca trestnej činnosti," poznamenal Adamčov advokát Milan Kuzma.

Zastavenie trestného stíhania bolo v súlade so zákonom

Prokuratúra naďalej tvrdí, že zastavenie trestného stíhania voči Adamčovmu spolupáchateľovi bolo v súlade so zákonom. Inštitút korunného svedka je totiž v poriadku. "Ale praktické využívanie tohto inštitútu by nemalo poskytovať absolútnu beztrestnosť tzv. korunného svedka v tých trestných veciach, v ktorých by jeho výpoveď mala byť len jedným priamym dôkazom usvedčujúcim páchateľa," uvádza sa v stanovisku Generálnej prokuratúry SR. 

Aj preto sa chce do budúcna prokuratúra takýmto pochybeniam vyvarovať. V stanovisku pre televíziu JOJ uviedla, že zváži legislatívne kroky. "Som v kontakte s Generálnou prokuratúrou SR, pretože je potrebné, aby aj v podobných prípadoch zohľadnili tento rozsudok ESĽP," priblížila Marica Pirošíková. 

Slovensko teraz musí chybu napraviť

Adamčov advokát však o obnovu konania zatiaľ žiadať nebude a Slovensko teraz musí chybu napraviť. 

"Si myslím, že v podstate je na ťahu aj Slovenská republika, akým spôsobom sa vysporiada s týmito námietkami, ktoré boli evidentné," skonštatoval Adamčov advokát Milan Kuzma. 

Podľa európského súdu teda Slovensko porušilo právo Adamča na spravodlivé konanie. Dostane za to spolu 13 tisíc eur.

Celé stanovisko GP SR

"Generálna prokuratúra Slovenskej republiky má informáciu o rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva z 12. novembra 2019 vo veci sťažnosti odsúdeného Branislava Adamča z 11. júna 2014 proti Slovenskej republike zo včera od spoluzástupkyne Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva. V tejto trestnej veci v súvislosti s výkonom rozhodnutie ESĽP na území SR v súčasnosti Generálna prokuratúra Slovenskej republiky úzko spolupracuje so zástupkyňou Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva. Po oboznámení sa s anotáciou rozhodnutia uverejnenou na webovej stránke Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky, Generálna prokuratúra Slovenskej republiky súdne rozhodnutie akceptuje a rešpektuje. Rozhodnutie prokurátora o zastavení trestného stíhania obvineného M. M. ako tzv. korunného svedka bolo vydané v trestnej veci odsúdeného Mikuláša Černáka, v súlade so zákonom. Obvinený M. M. usvedčil z vraždy spáchanej organizovanou skupinou (poškodený Marián K.) nielen odsúdeného Mikuláša Černáka (objednávateľa vraždy) a odsúdeného Branislava Adamča (vykonávateľa vraždy), ale usvedčuje zo spáchania tohto trestného činu aj obžalovaných Mgr. Daniela M. a Jozefa M. (súdne konanie nie je v súčasnosti skončené). Generálna prokuratúra Slovenskej republiky považuje procesný inštitút tzv. korunného svedka, ktorý sa stal súčasťou trestnoprávnych noriem Slovenskej republiky od 1. decembra 2003, za zákonný a efektívny nástroj na boj s organizovaným zločinom na území Slovenskej republiky. Tento procesný inštitút bol využitý vo viacerých trestných veciach týkajúcich sa činnosti zločineckých a organizovaných skupín na území Slovenskej republiky s tým, že sa prostredníctvom neho podarilo rozložiť tieto skupiny, zistiť a usvedčiť ich členov zo spáchania závažnej trestnej činnosti rôzneho charakteru. Generálna prokuratúra Slovenskej republiky vníma argumentačnú silu rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva z 12. novembra 2019 tak, že samotný procesný inštitút tzv. korunného svedka ustanovený v Trestnom poriadku nie je v rozpore s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ale praktické využívanie tohto inštitútu by nemalo poskytovať absolútnu beztrestnosť tzv. korunného svedka v tých trestných veciach, v ktorých by jeho výpoveď mala byť len jedným priamym usvedčujúcim dôkazom páchateľa zo spáchania trestnej činnosti. Generálna prokuratúra Slovenskej republiky v kontexte formulácie, aby odsúdení páchatelia závažnej organizovanej trestnej činnosti nemohli získať budúci zákonný profit vo forme obnovy trestného konania (v tomto prípade súdneho konania), zovšeobecní závery rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva z 12. novembra 2019 v konkrétnej trestnej veci vo vzťahu k orgánom činným v trestnom konaní a zváži uplatnenie legislatívnej iniciatívy vo vzťahu k inštitútu tzv. korunného svedka," vysvetlila Jana Tökölyová hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry

Najvyšší súd sprísnil trest členovi sátorovcov Zákalovi prezývanému Šrek. Ich obete zomreli brutálnou smrťou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy