Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Súd otvoril prípad vraždy žiarskeho poslanca. Obvinený ale vinu popiera
Zdielať na

Súd otvoril prípad vraždy žiarskeho poslanca. Obvinený ale vinu popiera

PEZINOK / Päť rokov nevedela polícia rozlúsknuť prípad vraždy žiarskeho poslanca. Zlom prišiel až vlani v októbri po výpovedi svedka, ktorému sa mal obvinený zdôveriť. Muža vzali ihneď do väzby. Hoci sa pýtal na slobodu, dôvody na jeho prepustenie neuznal ani Najvyšší súd. Špecializovaný trestný súd v Pezinku rozhodol o termíne hlavného pojednávania.

2. júl 2013. 29 ročný poslanec zo Žiaru nad Hronom sadol krátko pred deviatou hodinou do auta, takmer po 500 metroch sa ale ozval výbuch. Nemal šancu prežiť. Vo vozidle bolo umiestnených až 800 gramov trhaviny. Detonačnú nálož tam mal vložiť 33 ročný Peter P. z doposiaľ neznámeho dôvodu. 

​Muža zadržalo Lynx komando vo Veľkom Krtíši počas akcie s názvom Tornádo. V minulosti už bol odsúdený za nedovolené ozbrojovanie.

Obvinený ale popiera, že poslanca zo Žiaru nad Hronom zavraždil a s prokurátorom dohodu o vine a treste uzavrieť nechce."Klient do dnešného dňa popiera akúkoľvek účasť na skutku, pre ktorý bola podaná obžaloba," priblížil advokát Tomáš Rosina. 

Verejné zasadnutie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku trvalo iba jednu hodinu. Vyšetrovací spis v prípade vraždy poslanca Mareka Rakovského má 4 309 strán.

Navrhol predvolanie ďalších svedkov

Obvinený Peter P. navrhol, aby vypovedali ešte ďalší 10 svedkovia. Súd však ich výpovede zamietol ako irelevantné vo vzťahu k obžalovanému. Usvedčiť ho mala osoba s krycím menom Strom. 

"Z môjho pohľadu si dovolím predbehnúť, že samotná takáto výpoveď je nepostačujúca na uznanie viny v takejto kauze," reagoval advokát Rosina. 

"Podľa názoru prokurátora výsledky vyšetrovania dostatočne odôvodňujú postavenie obvineného pred súd za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a iné. Obžalobu považuje za dôvodnú," vysvetlila hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Súd nariadil termín hlavného pojednávania 

"Senát Špecializovaného trestného súdu na dnešnom verejnom zasadnutí v trestnej veci vedenej proti obvinenému P.P. rozhodol o prijatí obžaloby a nariadil termín hlavného pojednávania na 18.12.2019," informovala Zuzana Zvalová zo špecializovaného trestného súdu. 

Predmetom hlavného pojednávania bude okrem iného aj pachová stopa v aute či výpoveď kľúčového svedka, ktorému sa mal obvinený muž ku skutku priznať.

"Po vykonaní konkrétneho dokazovania ešte eventuálne navrhnem nejaké ďalšie dôkazy, ktoré vyplynú z dokazovania," uzavrel advokát Rosina. 

Najvyšší súd sprísnil trest členovi sátorovcov Zákalovi prezývanému Šrek. Ich obete zomreli brutálnou smrťou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy