Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V kauze kyselinári krajský súd potvrdil nevinu obžalovaných. K príprave vraždy nedošlo
Zdielať na

V kauze kyselinári krajský súd potvrdil nevinu obžalovaných. K príprave vraždy nedošlo

BRATISLAVA / V prípade obžalovaných dvoch niekdajších členov organizovaného gangu kyselinári súd potvrdil oslobodzujúci rozsudok. Boss zločineckej bandy Rastislav Šitta a člen Peter Lomnianský sú nevinní v prípade trestného činu prípravy vraždy miestneho podnikateľa.

Ide ešte o prípad z roku 2000, podľa prokuratúry sa mali pokúsiť zavraždiť miestneho podnikateľa Miroslava Zemana, ktorý mal byť v konflikte so zakladajúcim členom gangu kyselinári Františkom Mikerom. Ten mal s obeťou obchodné spory v rádovo o niekoľko stotisíc slovenských korún. Na osobnom stretnutí sa ho mali pokúsiť uškrtiť, čo sa nepodarilo, preto ho naložili do auta a nafingovali dopravnú nehodu. Na Pezinskej babe ho mali v aute zhodiť do rokliny.

V stredu prebiehal z titulu odvolania prokuratúra odvolací súd v danom prípade, v ktorom z vraždy oslobodil vlani Okresný súd Pezinok. Rozhodnúť preto mal až Krajský súd v Bratislave. Šittu priviedla ozbrojená zásahová skupina ZVJS. "Verím v spravodlivý rozsudok," prehlásil Šitta pred procesom. Pojednávania sa zúčastnil aj druhý obžalovaný Lomnianský, ktorý je súdený na slobode. "Neviem, k čomu sa odvolával," poznamel na margo prokurátora. 

O útoku sa dozvedel až od lekárov 

Poškodený Miroslav Zeman sa mal dozvedieť až od lekárov, ktorí ho po fingovanej nehode ošetrovali, že sa ho niekto pokúsil obesiť. Nasvedčovalo tomu poranenie, ktoré mal na krku a navodzovalo dojem, že ho niekto chcel usmrtiť alebo uškrtiť. 

"Od samého začiatku som tvrdil, že som nevinný. Som pre inú vraždu odsúdený na doživotie. Orgány činné v trestnom konaní toto trestné stíhanie v mojom prípade považovali za neúčelné, napriek tomu som trval na tom, aby som trestne stíhaný bol. Dnes sa ukázalo, že polícia uverila kajúcnikom a ja som dokázal, že som nič také neurobil," povedal ešte vlani Šitta po procese.

Zeman osobne vypovedal aj v pondelok. Na súde potvrdil, že ho síce v danom čase zbili, no s tým, že to neboli obžalovaní, ale tí, ktorí už nie sú medzi živými a že podrobnosti si už nepamätá. Narážal tým zrejme na Františka Mikera a Jozefa Kákoniho. 

Oslobodzujúci rozsudok 

Pre Šittu a Lomnianského napokon Krajský súd potvrdil oslobodzujúci rozsudok. Poškodeného Zemana neškrtili, nebili, a nezhodili opitého do rokliny v aute. 

Šitta je odsúdený špecializovaným trestným súdom v PK na doživotie za vraždu niekdajšieho šéfa skupiny Mikera, ktorého gang rozpustil v kyseline. Paradoxne, nápad na zbavovanie sa tiel za pomoci kyseliny bol práve z hlavy Mikera.

Takto vyzeralo súdne pojednávanie vlani: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy