Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Benátky postihli najhoršie záplavy od roku 1966. Voda sa dostala aj do slávnej pamiatky
Zdielať na

Benátky postihli najhoršie záplavy od roku 1966. Voda sa dostala aj do slávnej pamiatky

BENÁTKY / Talianske Benátky postihli najhoršie záplavy za polstoročie, na námestí svätého Marka dosahovala voda v utorok výšku až jedného metra a dostala sa aj do najslávnejšej pamiatky mesta, baziliky svätého Marka.

Starosta mesta Luigi Brugnaro vyhlásil stav núdze a požiadal o pomoc taliansku vládu. "Situácia je dramatická," napísal Brugnaro na twitteri. "Požiadali sme vládu o pomoc, náklady budú vysoké," varoval starosta a terajšie záplavy označil za výsledok klimatických zmien.

​Bazilika svätého Marka bola teraz zaplavená až šiestykrát za viac ako tisíc rokov, z toho štyrikrát za posledných dvadsať rokov. Záplavy v Benátkach sú najhoršie od roku 1966, vtedy voda dosiahla 194 centimetrov. V utorok asi hodinu pred polnocou vystúpila na 187 centimetrov.

Veľká voda v Benátkach spôsobila aj problémy v doprave, na fotografii agentúry ANSA je vidieť vyplavený na chodníku jeden z takzvaných waterbus, ktoré v meste zaisťujú hromadnú dopravu.

Na dnešok meteorológovia hlásia ďalšie prílivy vody, ktorá by mohla dosiahnuť až 160 centimetrov. Z bezpečnostných dôvodov zostali zatvorené školy a škôlky v Benátkach. 

V utorok zomreli v oblasti benátskej lagúny dvaja ľudia. Osemdesiatročný muž zomrel po zásahu elektrickým prúdom, keď sa snažil naštartovať vodné čerpadlo v zaplavenom dome. Príčina smrti druhého človeka nie je jasná, ale mohlo ísť o prirodzené úmrtie. 

Starosta Benátok tiež vyzval na urýchlené spustenie dlho budovaného projektu Mojžiš, systému podvodných bariér, ktoré majú mesto chrániť pred záplavami počas prílivu. Proti projektu protestovali v minulosti ekológovia, podľa ktorých poničia ekosystém benátskej lagúny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy