Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zákon je na nich prikrátky. V ochrannom pásme UNESCO rastie čierna stavba
Zdielať na

Zákon je na nich prikrátky. V ochrannom pásme UNESCO rastie čierna stavba

ŽEHRA / Pri obci Žehra rastú základy nového domu. Majiteľ ho začal stavať aj napriek tomu, že nemá stavebné povolenie. Navyše, stavba sa nachádza v ochrannom pásme UNESCO a v lokalite vzácnych biotopov.

Stavba sa nachádza v zaujímavej lokalite, ktorá sľubuje pekný výhľad na historickú pamiatku. To sa nepáči ochranárom, pamiatkárom a ani samotným obyvateľom dediny. 

"Vnímam to tak, že určitá skupina ľudí môže porušovať zákony opakovane a myslím si, že robia to cielene. A poukazujú na to, že na nich je štát a štátne zákony krátke," myslí si Miloš Kočiš, člen OZ Nová Žehra. 

Ochranári sa o stavbe dozvedeli až z médií 

Základy domu pribudli síce na súkromnom, no významnom pozemku. Niekedy tu boli historické rybníky. Ochranárov mrzí, že sa o čiernej stavbe dozvedeli až od nás. Pre nich sú tam stále vzácne biotopy. 

"Tá stavba by bola jednoznačne v tom najzaujímavejšom pohľade. Je to pohľad, ktorý je v územnom pláne, vo všetkých dokumentoch vyznačený ako chránený, nezastavateľný," vysvetlil Milan Barlog zo Štátnej ochrany prírody. 

"Stavebník začal stavebné práce aj bez nejakého územného rozhodnutia a nie to ešte bez stavebného povolenia. No vidím v tom veľký problém a precedens do budúcnosti," poznamenal prednosta ObÚ Žehra Miloš Pacovský. 

"Ja nemám nič do toho. Nie je tu chránené územie," reagoval majiteľ pozemku Jaroslav Pokuta. "Na dne toho bývalého rybníka sú jednoznačne dnes biotopy národného a európského významu," pripomenul Barlog. 

Koncom októbra zakročil krajský pamiatkový úrad

Požiadal obecný stavebný úrad aby zastavil stavebné práce. Stavebný úrad ich zastavil prineskoro, stavbári tak stihli do základov vyliať betón. 

"V kuse pršalo, tam sa nedalo ísť do terénu. Na konania stavebného úradu sú 30 až 60 dní," odkázala Anna Mazúrová, zamestnankyňa obecného stavebného úradu. 

Podľa občianskych aktivistov je konanie úradu veľmi podozrivé, preto petíciou žiadajú odvolanie kompetentnej osoby. Pri stavenisku sa zišli všetky kompetentné strany. vrátane majiteľa pozemku a stavbára. Začalo sa stavebné konanie.

To prinieslo nekompromisný výsledok. "Dostal automaticky zastavenie stavebných prác. Územné konanie sa zamieta aj územné rozhodnutie," uzavrela Mazúrová. 

"Čiernu" stavbu preverujú aj pod bratislavským Mostom SNP: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy