Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
František chodí všade so srdcom v batohu. Na transplantáciu čaká už dva roky
Zdielať na

František chodí všade so srdcom v batohu. Na transplantáciu čaká už dva roky

PREŠOV / František Šipka je muž, ktorého už viac ako desať rokov trápi choré srdce. Bývalý športovec ťažko niesol operácie i pobyt v nemocnici. Teraz už dva roky žije so strojčekom a jeho zdroj si nosí všade so sebou v batohu. Takto čaká na transplantáciu srdca.

Kým srdce zdravého človeka funguje úplne prirodzene, František má v tele voperovaný strojček priamo na srdci a na pleci nosí vždy batoh, v ktorom sú batérie a akási riadiaca jednotka. "Je to zdroj, ktorý vlastne poháňa tú turbínu, ktorú mám v hrudi," vysvetľuje František. 

Srdce mu začalo zlyhávať, keď mal 20 rokov. Postupne bolo preňho namáhavé prejsť aj zopár krokov. Najprv mal kardiostimulátor, no pred dvomi rokmi po chrípke dostal arytmiu. Dnes už má v tele akúsi pumpu, ktorá mu zabezpečuje krvný obeh a z tela mu vychádzajú drôty napojené na batoh so zdrojom.

Na oko by človek ani nepovedal, že tento mladý muž má nejaký zdravotný problém. Jedinou možnosťou, ako sa zbaviť prístroja, je pre 31-ročného Františka transplantácia srdca. Kedy? To závisí od toho, kedy sa podarí nájsť vhodného darcu.

Napriek problémom chodí so srdcom v batohu aj do fitka. Odporúčali mu to lekári. Pomáha mu to aj po psychickej stránke. Od negatívnych prognóz ho zachránilo aj to, že je bývalým športovcom – hádzanárom. Jeho jedálničiek má pod prísnym dohľadom jeho priateľka.

"No my, keď sme sa spoznali tak priateľ mal cez 120 kilo, čo mu k zdraviu nepridávalo. Preto som sa ho snažila ťahať do toho fitka, tým, že vlastne ten darca by mal byť kópia jeho, tak je možno väčšia pravdepodobnosť nájsť nejakého správneho darcu," vraví Anka. 

"Boli zlé obdobia. Samota v nemocnici a tak, povedzme si úprimne nemocničné prostredie nikomu nerobí dobre na psychiku," priznáva František. Športuje naďalej, aby jeho telo v prípade transplantácie, bolo pripravené na stav po operácii. Veľký pozor musí dávať na to, aby som mu zdroj nevybil, ako naposledy na výlete v Červenom Kláštore.

"Trošku som neodhadol čas, vtedy museli zasahovať policajti a museli ma na majákoch dostať domov k druhej sade bateriek," hovorí František. "Transplantačný program na Slovensku prebieha v súlade s platnou legislatívou. Na čakacej listine je v súčasnosti evidovaných 327 pacientov, z toho 34 pacientov čaká na srdce. Slovensku odoberáme orgány od mŕtvych darcov, u ktorých bola potvrdená mozgová smrť," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

"Je to takzvaný malý zázrak. Človek príde tam chorý a odchádza zdravý vďaka tomu novému srdcu. Len to je taká temná stránka toho, že niekomu musí skončiť život, aby mohol žiť ďalší," dodáva čakateľ na nové srdce. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy