Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tuhú zimu nepredpovedal len Martin na bielom koni. Prezradiť veľa mohol aj vietor či hus
Zdielať na

Tuhú zimu nepredpovedal len Martin na bielom koni. Prezradiť veľa mohol aj vietor či hus

BRATISLAVA / Dnes je v kalendári Martin. Tento deň má v meteorológii veľmi silný predpovedný charakter. Obracajú sa na neho všetci tí, ktorí majú radi sneženie. Martin by mal totiž prísť na bielom koni. 

Je jasné, prečo prichádza na koni, iný dopravný prostriedok sa v minulosti, keď pranostika vznikla, veľmi nevyskytoval. My však poznáme iba prvú časť pranostiky, že prichádza na bielom koni. Existujú ale aj iné farby koňa: šedý, keď sa vyskytujú hmly, vtedy by mala byť zima striedavá. Ak príde na žltom (sucho) bude zima tuhá a suchá.
Tak si vyberte farbu, podľa toho, ako je dnes u vás. Ak sa neviete či nedokážete rozhodnúť, skúste si určiť charakter zimy podľa vetra, ktorý fúka : južný vietor na Martina-bude mierna zima. 

Stále nič? Tak si dajte na obed hus. Aj podľa farby prsnej kosti upečenej husi naši predkovia predpovedali zimu. Ak je hnedá, bude málo snehu a bude mrznúť "na holo ". Ak je farba biela, tak aj zima bude biela. 
"Dnes už na predpoveď používame iné veci ako je prsná kosť husi. Predpovedné modely na ďalšie dni predpokladajú a aj tlakové pole tak naznačuje, že bude prevládať oblačné, vlhké a daždivé počasie, so snežením postupne až od výšky 1500-1700 m," vraví meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.  
Začne k nám opäť prúdiť teplý a aj vlhký vzduch, a tak sa denná teplota zdvihne postupne až na 12 °C na severe, na juhu do 16-17°C. Bude silno veterno. Ráno však bolo na severe nášho územia od výšky asi 700 m so snehom. Predsa len ešte na niektorých miestach Slovenska ctí Martin tradície . 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy