Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mimoriadny stav na severe Slovenska. Pre silný vietor uzatvárali cesty
Zdielať na

Mimoriadny stav na severe Slovenska. Pre silný vietor uzatvárali cesty

ŽDIAR / Ľudia pod Belianskymi Tatrami si uplynulú noc pre silný vietor vôbec nepospali. Náročné hodiny majú za sebou starostovia, hasiči, policajti, ale aj vodiči, ktorí si museli dávať obrovský pozor, aby na nich počas jazdy nespadol strom. Silný vietor ich totiž vyvracal aj s koreňmi.

Situácia sa v dedinách pod Tatrami začala komplikovať po siedmej večer, okolo 23:00 už ždiarsky starosta vyhlásil mimoriadny stav. Postupne uzavreli cestu do Monkovej doliny, ktorú zasypali stromy a jeden z nich spadol aj na hasičské auto ždiarských dobrovoľníkov. Na hlavnej ceste do Poľska stáli vodiči každých sto metrov. Stromy tam nebezpečne padali na cestu každú minútu.

​Od konca Ždiaru už policajti smerom na Tatranskú javorinu a hraničný priechod do Poľska nikoho nepúšťali. Vietor bol taký silný, že ohrozoval ľudské životy. Autá sa museli otočiť. Okolo tretej hodiny ráno sa vietor pomaly upokojil. Odstránenie stromov a konárov z ciest bude hasičom trvať zrejme celý deň. "Boli tam hasiči z Vysokých Tatier, Kežmarku a dobrovoľníci zo Ždiaru, zasahovali približne od 19:00 do 2:45 dnešného rána,“ uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Hodinu po polnoci tam museli zasahovať aj pri čiastočne spadnutej streche na rodinnom dome v rovnakej obci.

Niektoré dediny nemajú elekrtrinu, vietor trhal dvere na garážach, vylamoval strešné okna, zničil aj miestny cintorín. Navyše, hneď zrána sa začala dvíhať hladina potokov v Ždiari i v Tatranskej Javorine.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre Popradský okres výstrahu 1. stupňa pred vetrom na horách, platiť má od stredy 13. novembra od 14:00 do 6:00 14. novembra. V polohách nad 1 300 metrov možno miestami očakávať vietor, ktorý dosiahne krátkodobo, v nárazoch, rýchlosť 110 až 130 km za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Výstraha 2. stupňa pred silným vetrom platí pre polohy nad 1 800 metrov od 16:00 stredy 13. novembra do polnoci 14. novembra. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Rovnako aj Horská záchranná služba upozorňuje, že v polohách nad 2 000 m n. m., predovšetkým na tienistých svahoch, môžu byť turistické chodníky v dôsledku nočných záporných teplôt pokryté námrazou alebo vrstvou ľadu. Na turistickom chodníku (červená značka) zo Štrbského plesa smerom na Jamské pleso je poškodený drevený mostík cez Biely Váh.

Najčítanejšie správy