Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovensko začali trápiť povodne. V šiestich obciach je kritická situácia
Zdielať na

Slovensko začali trápiť povodne. V šiestich obciach je kritická situácia

LIPTOV/BREZNO / Nízke Tatry naopak zasiahli povodne. V okrese Liptovský Mikuláš vyhlásilo už 6 obcí 3tí stupeň povodňovej aktivity. Ľudí podľa Veroniky Magurovej ohrozujú najmä rozbúrené miestne potoky. V teréne sú od rána 10-tky hasičov.

V ranných hodinách stúpla Demänovka o desiatky centimetrov. Hasiči sa ju snažia udržať v koryte protipovodňovými zábranami. Chatárom a hoteliérom v Demänovskej doline pomáhajú okrem profesionálnych hasičov aj dobrovoľníci. Na najkritickejších miestach spevnili brehy, s použitím ťažkej techniky, vodohospodári.

​Lopaty vzali do rúk aj viacerí majitelia ohrozených chát či penziónov. Neutíchajúci dážď narobil problémy naprieč celým Liptovsko-mikulášskym okresom. "Stavajú sa povodňové bariéry, tam kde hrozí vybreženie Demänovky a čerpá sa voda zo zatopených objektov, hotelov a rodinných domov" informuje okresná riaditeľka hasičov Eva Krajčiová. "Zatiaľ nie je badať ani to, žeby sa to zlepšovalo, ani to, žeby sa to zhoršovalo. Stále monitorujeme, ako to vyzerá s mostami, lebo asi pri dvoch mostoch je to už kritický stav," uviedol veliteľ dobrovoľných hasičov Svätý kríž Dávid Kurcina. 

Na pomoc prišli aj hasiči zo Žilinskej záchrannej brigády. Všetci robia maximum pre to, aby sa nezopakoval scenár spred dvoch rokov, kedy rozvodnená Demänovka strhla časť cesty a zatopila viacero domov.

Silné zrážky potrápili aj ľudí v Závadke nad Hronom, ktorí zažili veľmi nepríjemné ráno. Ich domy zatopila voda, ktorá sa po mohutnom lejaku valila do dediny z okolitých svahov. Masy ťažkej hliny a blata sa zosunuli do viacerých dvoroch. Hasiči dokonca zvažovali aj evakuáciu obyvateľov zasiahnutých domov. Na jednom mieste bojovali s bahnom a na ďalšom zase s vodou, ktorá tiekla z okolitých kopcov, končila vo dvoroch aj rodinných domoch.

"Postihnutých momentálne máme približne 25 domov," uviedol starosta obce Ján Tešlár. Pod vodou zostala ešte aj chovná stanica danielov. Vedrá, handry aj lopaty, vodu z obývačiek či kuchýň sa miestni snažia odčerpať ako sa len dá.

​Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy