Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Google čelí škandálu. Podľa komisie na ochranu spotrebiteľov porušil práva užívateľov
Zdielať na

Google čelí škandálu. Podľa komisie na ochranu spotrebiteľov porušil práva užívateľov

CANBERRA / Austrálska komisia pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľov zažalovala technologický gigant Alphabet Google. Dôvodom je zavádzanie spotrebiteľov v otázkach zberu, ukladania a využitia dát. Spoločnosť Google tak podľa komisie porušila spotrebiteľské práva.

Podľa komisie Google dva roky neupovedomil požívateľov o tom, ako si majú vypnúť lokalizačné služby v prípade, ak nechcú, aby spoločnosť uchovávala ich údaje. Väčšina užívateľov mala vypnutý iba jeden krok, ale na to, aby sa ich údaje neukladali, potrebovali vypnúť dve položky v nastaveniach. Google tak zhromažďoval informácie o mieste pobytu používateľov aj po tom, ako si ľudia vypli túto funkciu v nastavení polohy.

Týka sa to najmä užívateľov operačného systému Android. Komisia už skôr informovala o plánovaných reguláciách v súvislosti so súkromím užívateľov. Plánuje tiež podniknúť kroky aj proti sociálnej sieti Facebook.

Komisia začala konanie na federálnom súde. Uviedla, že Google porušil práva prostredníctvom niekoľkých vyhlásení na displejoch počas nastavenia Google účtu používateľmi Androidu v mobilných telefónoch. Predstavitelia spoločnosti Google v súčasnosti preverujú obvinenia.

Google pred časom dostal rekordnú pokutu. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy