Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kočnerova Threema: Prepis, ktorý čítal prokurátor Šanta na pojednávaní v kauze zmenky, zrejme odkrýva korupciu sudcov
Zdielať na

Kočnerova Threema: Prepis, ktorý čítal prokurátor Šanta na pojednávaní v kauze zmenky, zrejme odkrýva korupciu sudcov

BRATISLAVA / Prepis Kočnerovej SMS komunikácie, ktorú v pondelok na súdnom procese v kauze "zmenky" čítal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, zrejme odkrýva korupciu sudcov. Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská, mala podľa políciou zaistenej komunikácie, pripravovať niektorých sudcov pre Kočnera tak, aby bol pri nároku na preplatenie miliónových zmeniek úspešný. Kočnerova obhajoba zákonnosť získania mobilu spochybňuje.

Reč je o prepisoch sms správ, ktoré polícia získala z mobilu Mariana Kočnera. Podstatnú časť tvorili smsky, ktoré mal posielať Kočner vtedajšej štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti Monike Jankovskej. Písať si mali o kauze "Zmenky" - akým spôsobom môže Jankovská ovplyvniť sudkyne alebo senát súdu, ktorý mal rozhodovať v sporových prípadoch Kočnerových zmeniek. Kočner si totiž uplatňoval nárok na vydanie platobného rozkazu na bratislavských súdoch. 

Sudkyne mali konať tak, aby bol Kočner vždy úspešný na pojednávaniach, napríklad pri znaleckých posudkoch, odročovaniach alebo pri iných závažných rozhodovaniach. Správy v komunikácií sú veľmi vulgárne. Časť z nej má poukazovať na to, akým spôsobom sa mal údajne podľa polície a vyšetrovacích orgánov Kočner snažiť vplývať na sudkyne, ktoré dnes už bývalá štátna tajomníčka Jankovská poznala. 

"Keďže sa nám prelínajú mnohé veci a viacerých podozrivých sudcov, ďalšieho komentáru sa musím zdržať," poznamenal prokurátor Ján Šanta. Zatiaľ nie je známe, či z tohto konania Jankovskej bude vyplývať nejaká trestnoprávna zodpovednosť. Vyšetrovacie orgány sa k tejto skutočnosti nevyjadrili. 

"V jednej časti pani Jankovská hovorí, že by rada bývala v Starom meste. Tento objekt za nami je objektom v Starom meste (Ústavy na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody, poznm. redaktora), " podotkol advokát Daniel Lipšic. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy