Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
FOTO: Nezvyčajné sťahovanie. Cez obce prechádzalo obrovské stádo oviec
Zdielať na

FOTO: Nezvyčajné sťahovanie. Cez obce prechádzalo obrovské stádo oviec

Viete si predstaviť situáciu, kedy sa centrom mesta preženie obrovské stádo tisícov oviec? Zatiaľ čo u nás by to bol pomerne bizarný pohľad v iných krajinách je to pomerne bežné. Dokonca sa to dá považovať za akúsi ľudovú tradíciu.

S putovaním oviec cez centrá obcí a miest sa u nás stretávame veľmi málokedy. V Poľsku je to však každú jeseň realitou. Ovce pasú bačovia na vzdialených pastvinách. Pri návrate domov ich čaká dlhý peší pochod.

"Ideme až z Krynice, to je 140 kilometrov. Na ceste sme boli 4 až 5 dní," vraví bača Krzystof Bachleda. "Spali sme na čerstvom vzduchu, pod holým nebom. Urobili sme si ohnisko a strážili," dodáva Tomasz Cudzik. 

Ulicami viacerých poľských miest v týchto dňoch putujú tisíce oviec. Pre miestnych je to tradícia, ale priznávajú, že z roka na rok ich je menej. "Aj my sme kedysi chovali ovce, ale teraz sa nám to už neoplatí, pretože výkupné ceny veľmi klesli," priznal obyvateľ pronina Andrzej Dorula. 

Spolu s ovečkami sa do Zakopaného vracajú aj bačovia, ktorí svoje rodiny nevideli až niekoľko mesiacov. Návrat bačov domov sprevádzajú aj veľké emócie. Manžel jednej zo žien videl svojho dvojmesačného syna po prvýkrát. Nedokázal sa ubrániť slzám.

"Bolo nám veľmi smutno, lebo otec s nimi išiel tiež. No a teraz prišiel domov a bude baviť," vraví Anna Zegleń. Ani to však goralov od tradičného pasenia oviec neodrádza. Práve naopak. "Tu nejde o peniaze, ale robíme to z lásky k tomu, čo robíme. Lebo ak by sme ovce nemilovali, tak tu nie je nikto z nás. A na jar zas vyrazíme," zhodnotil Cudzik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy