Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
KĽDR otestovala raketu odpálenú pod vodou. Upevňuje si pozíciu pred ďalším rokovaním s USA
Zdielať na

KĽDR otestovala raketu odpálenú pod vodou. Upevňuje si pozíciu pred ďalším rokovaním s USA

PCHJONGJANG / Severná Kórea potvrdila, že úspešne otestovala raketu odpálenú pod vodou. Stalo sa tak po prvý raz za uplynulé tri roky. Konkrétne otestovali Pukguksong-3, ktorú je možné odpáliť aj z ponorky. Zatiaľ však nie je známe, či ju počas najnovšieho testu vystrelili z ponorky alebo zo špeciálnej plošiny. 

Severná Kórea uskutočnila úspešný test novej balistickej rakety odpálenej pod vodou. Predchádzajúce správy juhokórejských zdrojov vo štvrtok v Pchjongjangu potvrdila už aj oficiálna severokórejská agentúra KCNA.

Severokórejský diktátor Kim Čong-un, ktorý podľa agentúry Reuters zrejme nebol testu prítomný, vraj vojakom srdečne zablahoželal. 

​Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA) informovala, že test sa konal na mori východne od pobrežia krajiny a bol úspešný, pričom zverejnili aj fotografie rakety. 

Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že raketa stredného doletu letela približne 450 kilometrov a dosiahla maximálnu výšku 910 kilometrov. 

Oficiálny protest Japonska 

Japonsko podalo proti štartu severokórejskej rakety oficiálny protest s tým, že strela dopadla do japonskej výlučnej ekonomickej zóny (EEZ). 

Japonský premiér Šinzó Abe odsúdil správanie Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) a uviedol, že porušuje nariadenia Organizácie Spojených národov (OSN). 

​Podľa japonského ministra obrany Taro koná sa jednalo o "vážne ohrozenie japonskej národnej bezpečnosti"

Severná Kórea niekoľko hodín predtým potvrdila, že 5. októbra obnoví jadrové rokovania so Spojenými štátmi.

Podľa niektorých analytikov chce testom ukázať, čo hrozí v prípade, že rokovania opäť stroskotajú.

Viac o severokórejskom jadrovom programe vo videu: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy