Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Šokujúci prípad v Poľsku: Biskup prepustil z arcidiecézy dve zamestnankyne kvôli rodine
Zdielať na

Šokujúci prípad v Poľsku: Biskup prepustil z arcidiecézy dve zamestnankyne kvôli rodine

VARŠAVA / Ženy by v katolíckej cirkvi nemali zastávať žiadne pracovné pozície, pokiaľ nežijú kresťansko-rodinným životom a nemajú manžela, aspoň takto to vidia poniektorí vrcholní predstavitelia cirkvi. Vplyvný poľský biskup zašiel dokonca až tak ďaleko, že mal prepustiť z práce až päticu žien len preto, lebo neboli vydaté a starali sa o adoptované deti.

Celý prípad sa začal v krakovskej arcidiecéze. Miestny biskup sa totiž rozhodol, že prepustí z tlačového oddelenia päť žien. Dôvod bol však šokujúci. "Prepustili mňa a moju kolegyňu za to, že nemáme manželov a vychovávame adoptované deti. Inú kolegyňu prepustili len preto, že nemá manžela, ani deti," vyjadrila sa prepustená zamestnankyňa Joanna Adamik. Kontroverzná informácia sa rýchlo šírila po celej krajine. Krakovská kúria preto vydala minulý týždeň tlačové vyhlásenie. Po niekoľkých hodinách ho ale stiahla. "Informujeme, že sme ukončili pracovný pomer iba s tromi ženami, ktoré sú osobami žijúcimi bez manželov.  Ostatné dve osoby, ktoré žijú v kresťanskom manželskom zväzku sú stále v pracovnom pomere," napísali v stanovisku 

S prosbou o vyjadrenie sa sme oslovili aj samotnú diecézu. Aj napriek prisľúbenému rozhovoru s nami ale odmietli komunikovať. "Bohužiaľ nemáte sa s kým stretnúť, pretože tu nikto nie je. Skúste to znovu po 13. októbri," odpovedal arcibiskup, pričom na našu otázku, že či by sme nemohli hovoriť s arcibiskupom, odpovedal takto: "Nie nedalo, on je veľmi zaneprázdnený. Najskôr 13 októbra." 

"Cirkev podľa odborníkov dokonca porušila zákon. Porušila zásady pracovného práva a takýto čin dokonca spáchala na chránených osobách," povedal Artur Sporniak, cirkevný analytik. Krakovský arcibiskup Jędraszewski je známy svojimi viacerými kontroverznými postupmi. Tie sú mnohokrát aj v rozpore s oficiálnymi príkazmi z Vatikánu. "Biskup nás od začiatku poznal, vedel v akých pomeroch žijeme, kolegyni krstil dcérku. Sme z toho zdrvené a nešťastné," poznamenala Joanna Adamik. 

"Prirodzene nasledovalo veľké spoločenské pobúrenie. Ide o rodiny, ktoré si adoptovali deti. Z etického pohľadu ide o veľmi, ale veľmi veľké zlyhanie," dodal Sporniak. Prípad tak zrejme bude mať aj občianskoprávnu dohru, no a záujem o postup kontroverzného biskupa už vraj prejavil aj samotný pápež.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy