Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vedec pracoval na štúdii pre ministerstvo zdravotníctva. Keď negatívne zistenia zverejnil, zatkli ho
Zdielať na

Vedec pracoval na štúdii pre ministerstvo zdravotníctva. Keď negatívne zistenia zverejnil, zatkli ho

Rôzne formy i rozsahy znečistenia riešia krajiny po celom svete. Pozrite si archívnu reportáž.

ANKARA / Turecký súd poslal na 15 mesiacov do väzenia vedca Bülenta Sika, ktorý poukázal na súvislosť medzi nebezpečným znečistením životného prostredia a výskytom rakoviny na západe Turecka. Rozhodnutie súdu vyvolalo kritiku za hranicami krajiny. Mimovládna organizácia Amnesty International rozsudok označila za paródiu na spravodlivosť, uviedla agentúra AP.

Sik sa spolu s ďalšími vedcami podieľal medzi rokmi 2011 a 2015 na štúdii zadanej tureckým ministerstvom zdravotníctva. Jej záverom bolo, že znečistenie vody, pôdy a potravín v niektorých priemyselných oblastiach na západe krajiny súvisí so zvýšeným výskytom rakoviny u miestnych obyvateľov.

Vedci hovorili najmä o priemyselnej zóne Dilovasi, ktorá leží asi 80 kilometrov od Istanbulu a kde sídli niekoľko chemických a hutníckych fabrík. Ľudia, ktorí žijú v okolí podľa nich trpia rakovinou oveľa častejšie ako je medzinárodný priemer.

Sikovi sa zdalo, že vláda bez ohľadu na jasné závery štúdie neprijíma žiadne opatrenia, aby túto situáciu napravila. Napísal preto o výskume niekoľko článkov, za čo ho úrady následne začali stíhať za vyzradenie utajovaných informácií. "Štúdia jasne ukázala, do akej miery boli vodné zdroje kontaminované toxickými látkami. Rozhodnutie súdu ukazuje, že výsledky štúdií, ktoré sa priamo týkajú verejného zdravia, môžu byť zamlčované. To je neprijateľné," uviedol Sik po vynesení rozsudku novinárom.

Organizácia, ktorá sa zaoberá ochranou životného prostredia a ľudských práv už dlhodobo obviňuje tureckú vládu, že napriek rýchlemu rozvoju priemyslu v určitých oblastiach nevynucuje predpisy na ochranu životného prostredia.

Rôzne formy i rozsahy znečistenia riešia krajiny po celom svete. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy