Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V USA zomrel prvý človek na chorobu spôsobenú fajčením e-cigarety
Zdielať na

V USA zomrel prvý človek na chorobu spôsobenú fajčením e-cigarety

WASHINGTON / V Spojených štátoch zomrel prvý človek na chorobu dýchacích ciest spôsobenú fajčením elektronickej cigarety. Odborníci už nejaký čas vyšetrujú túto záhadnú pľúcnu chorobu, ktorá sa po USA rozšírila.

O tragickom prípade informoval spravodajský web BBC s odvolaním na záchranárov. Zatiaľ, nie je jasné čo bolo presnou príčinou jeho smrti. Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb(CDC) uviedlo, že eviduje 193 potencionálnych prípadov pľúcnej choroby v 22 amerických štátoch. V mnohých prípadoch títo chorí ľudia nahlásili, že vďaka e-cigarete  inhalovali THC, psychoaktívnu látku, ktorá sa nachádzaj aj v marihuane. Prípady boli nahlásené v rozmedzí dvoch mesiacov od konca júna. 

Osoba zomrela v štáte Illinois "po hospitalizácii s neznámou chorobou potom, čo fajčila e-cigaretu," vyjadrila sa epidemiologička Jennifer Laydenová. "S ľútosťou sme sa dozvedeli o prvej smrti spojenej so šírením nákazy pľúcnej choroby u užívateľov e-cigarety alebo vaporizačných zariadení," povedal riaditeľ CDC Robert Redfield. 

Všetky choroby doteraz vykazovali rovnaké príznaky: kašeľ, dýchavičnosť, únava a niektorí ľudia tiež zvracali a mali hnačky. Podľa lekárov zatiaľ nie sú žiadne náznaky, že by choroba mala byť infekčná. Úrady už ale nariadili urobiť laboratórne testy náplní do e-cigariet v snahe určiť, či obsahujú škodlivé zlúčeniny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy