Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Od pádu mosta v Janove, ktorý si vyžiadal 43 obetí, uplynul rok
Zdielať na

Od pádu mosta v Janove, ktorý si vyžiadal 43 obetí, uplynul rok

JANOV / Minútou ticha si ľudia v talianskom Janove pripomenuli pamiatku 43 obetí, ktoré zahynuli pri páde mosta Morandi. Od tragédie v stredu uplynul jeden rok. Minúta ticha sa začala 24 minút predpoludním, teda presne v čase, keď sa most s autami zrútil.

V Janove v stredu so slzami v očiach spomínali na tých, ktorí pri tragédii zahynuli.


Na spomienke sa zúčastnili aj príbuzní obetí. Vzdať im úctu prišli aj taliansky prezident, premiér aj lídri oboch koaličných strán. Omša sa konala v opustenom sklade neďaleko miesta, kde sa most pred rokom za silnej búrky zrútil k zemi.

Príčiny najväčšej tragédie svojho druhu v dejinách ešte stále vyšetrujú. Podľa šéfa vládneho Hnutia piatich hviezd DiMaia nesie zodpovednosť prevádzkovateľ diaľnice, ktorý vraj zanedbal údržbu mosta. Spoločnosť akékoľvek pochybenia odmieta. Len nedávno zverejnená štúdia NASA však na základe satelitných snímkov dokazuje, že most sa hýbal už tri roky predtým, než sa zrútil. Taliani spolu s vyšetrovaním nešťastia horúčkovito riešia aj výstavbu nového mosta v Janove. Dokončiť by ho mali na budúci rok v apríli.

Pozrite si archívnu reportáž.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy