Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Streľba v nórskej mešite: Muž vošiel do vnútra v uniforme a s prilbou na hlave
Zdielať na

Streľba v nórskej mešite: Muž vošiel do vnútra v uniforme a s prilbou na hlave

OSLO / V mešite pri hlavnom meste Nórska sa strieľalo. Podľa informácií polície bol pravdepodobný páchateľ zadržaný. Ešte pred príchodom polície si s ním totiž mali poradiť samotní veriaci. Streľba si vyžiadala najmenej jedného zraneného.

"Jeden človek bol zasiahnutý. Nevieme ako vážne sa zranil. Podozrivý bol ale zatknutý," napísala nórska polícia na Twitteri. Neskôr informovali, že páchateľ prípadných komplicov nemal. Mešita je Baerumu, čo je západná časť predmestia Osla. 

Podľa predstaviteľa mešity strieľal beloch, ktorý mal na hlave prilbu a bol oblečený v uniforme. "Chlap, ktorý vyzeral ako Nór a mal so sebou opakovaciu brokovnicu a pištoľ, vstúpil do mešity a začal okolo seba strieľať," povedal predstaviteľ mešity a dodal, že zasiahnutý bol 75-ročný muž. Veriaci, podľa jeho slov, útočníka v mešite premohli ešte skôr ako došla polícia. 

Nórska tajná služba PST uviedla, že situáciu sleduje, ale že "na vyvodenie záverov je, zatiaľ, skoro," povedal pre televíziu hovorca tajnej služby Martin Bernsen. 

"Vyšetrujeme to ako pokus o teroristický čin," vyhlásil zástupca polície Rune Skjold.

Našli mŕtvu ženu 

Polícia neskôr informovala o nájdení tela mŕtvej ženy, ktorá bola príbuznou zadržaného muža. "Súdime, že ide o podozrivé úmrtie. Mŕtva má spojitosť so zadržaným," povedal podľa agentúry AFP hovorca polície Rune Skjold.

Pravicový extrémista Breivik zaútočil 22. júla 2011 vo vládnej štvrti v centre Osla, kde umiestnil bombu, ktorá zabila 8 ľudí. Tak odpútal pozornosť, prezliekol sa za policajta a vybral sa na ostrov Utöya, kde v tej dobe bolo viac ako 500 mladých ľudí. Z nich zabil 69 ľudí počas jeho hodinu a pol trvajúcej streľby. 

O téme sa dozviete viac aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy