Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Starosta Dechtíc chcel získať eurofondy na opravu zdravotného strediska, kvôli lekárom ale nemôže
Zdielať na

Starosta Dechtíc chcel získať eurofondy na opravu zdravotného strediska, kvôli lekárom ale nemôže

TRNAVA / O približne 100 miliónov eur sa môžu uchádzať mestá a obce, ktoré chcú zriadiť alebo zrekonštruovať centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti. Kým podajú žiadosti, stojí ich to veľa času a peňazí, a aj tak to nemusí vyjsť. V jednej západoslovenskej obci snaha starostu stroskotala na podpise zmluvy o partnerstve s tromi lekármi.

Budova v Smoleniciach už 10 rokoch chátra, teraz tu má byť zdravotné stredisko. Postavili ju pred 83 rokmi a bola tam základná škola. Kým obec Smolenice vybrali pre vybudovanie Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti museli vybaviť rôznu dokumentáciu a projekty v hodnote okolo 40-tisíc eur. V budove budú ordinovať šiesti lekári a má tam byť aj denný stacionár. "Celkové výdavky na projekt sú cez 800 tisíc. Nenávratný finančný príspevok je 720 tisíc euro," povedal starosta obce  Anton Chrvala. 

O peniaze z Eurofondov sa uchádzala aj obec Dechtice. Mali však problém, traja zo štyroch lekárov odmietli podpísať zmluvu o partnerstve, že tam okrem iného, budú 5 rokov liečiť ľudí. "Rozhodli sme sa nepodpísať lebo obec s nami vôbec nekomunikovala, vôbec sme neboli pozvaní na obecný úrad, aby sme si rozanalyzovali jednotlivé body tejto zmluvy," poznamenala stomatologička v obci Dechtice Natália Augustín. 

Najviac im prekážalo, že museli podpísať, že tam 5 rokov zostanú pracovať. Keby odišli, museli by za seba nájsť náhradu. "Presne v tom istom obore -stomatológ, a ešte musím rok zaňho ručiť," vysvetlila Augustín. Starosta hovorí, že lekári o všetkom vedeli, vzhľadom na to, že obec na projekte pracuje už dva roky.  "Pred rokom lekári podpísali čestné prehlásenie, že tu budú aj naďalej ordinovať," argumentoval starosta Karol Zachar. 

Keďže lekári nepodpísali zmluvu, rekonštrukcia zdravotného strediska sa neuskutoční. "Obec príde o možnosť zrekonštruovať celú túto budovu, príde o zhruba 800 tisíc eur," podotkol starosta Zachar.

Starosta Smoleníc nám povedal, že aj ich lekári s podpisom hneď nesúhlasili. Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva v tomto projekte sa môžu obce uchádzať o približne 100 miliónov eur. Doteraz vybrali 44 miest a obcí. "Aktuálne prebieha vyhodnotenie tretieho kola výzvy, na jeseň plánujeme odštartovať štvrté kolo výzvy a predpokladáme, že celý projekt sa uzavrie v budúcom roku," vyjadrila sa hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. 

Na Slovensku je stále nedostatok lekárov. O ktorých je reč?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy