Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
VIDEO: Pri Ružomberku obnovili unikátnu železnicu, môžu ju využiť aj cyklisti
Zdielať na

VIDEO: Pri Ružomberku obnovili unikátnu železnicu, môžu ju využiť aj cyklisti

RUŽOMBEROK / V kúpeľoch Korytnica sa kedysi kúpali cisár František Jozef, Ľudovít Štúr, či Hviezdoslav. Svojho času to boli jedny z najznámejších kúpeľov v Rakúsko-Uhorsku. Z Ružomberka tam viedla asi 24 kilometrová úzkorozchodná železnica. Dnes z nej ostalo len torzo, ktoré oživili nadšenci v spolupráci zo Železnicami Slovenskej republiky. Dovolenkári tak môžu aspoň na pár kilometroch zažiť atmosféru vo vláčiku ako kedysi kúpeľní hostia.

Revúckou dolinou už od roku 1908 premával vláčik až do Korytnice. Neprevážal len kúpeľných hostí, ale vlak viezol aj drevo pre priemysel. Posledné zatrúbenie vlaku bolo v septembri 1974. Úzkorozchodná železnica musela ustúpiť rozvíjajúcej sa automobilovej doprave. "Železničná trať patrí Železniciam SR, ktoré ju pre nás vyčistili a my sme manuálne vyčistili posledné metre trate, ktorá bola zarastená a pod nánosom bahna,"  povedal Martin Baník, predseda OZ Korytnická železnica. Takto oživili približne 4 kilometre známej železničky. 

"Vláčik premáva každý víkend, celé letné prázdniny až do 1.septembra " informovala Katarína Šarafínová PR Manager OOCR Liptov. 

Tento vláčik nie je len pre turistov. Na konečnej stanici začína totiž cyklotrasa až do Korytnice. "Využívajú ho aj cyklisti, je tu nákladný vozeň, kde si môžu bezplatne uložiť bicykle," poznamenala Šarafínová. 

V minulosti cieľová stanica vláčika bola v Korytnici, kde boli vychýrené kúpele. Dnes sú kúpele schátralé, ale z niekoľkých zrekonštruovaných prameňov si môžete zadarmo aspoň nabrať minerálnej vodu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy