Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zranený musel prečkať noc medzi skalami. Jeho kamarát ho nechal napospas osudu
Zdielať na

Zranený musel prečkať noc medzi skalami. Jeho kamarát ho nechal napospas osudu

VYSOKÉ TATRY / Zranený Poliak musel s horskými záchranármi prečkať dnešnú noc medzi skalami. Čo je však zarážajúce, jeho kamarát ho so zranenou nohou nechal v teréne napospas osudu ešte pred príchodom pomoci. Celý príbeh sa začal o pár hodín skôr - záchranou ich spolulezca.

K prvej záchrannej akcii došlo ešte v piatok v popoludňajších hodinách. Horských záchranárov požiadali o pomoc pre 39-ročného Poliaka, ktorý si poranil ruku a nebol schopný ďalej pokračovať v horolezeckej túre.

"Poľský horolezec sa nachádzal približne 30 metrov pod vrcholom Veľkej Snežnej veže zo severnej strany. Horskí záchranári požiadali o súčinnosť posádku VZZS, ktorá z heliportu v Starom Smokovci zobrala na palubu vrtuľníka dvoch záchranárov HZS. Po prílete na miesto bol pomocou palubného navijaku spustený záchranár HZS priamo k zranenému," uvádza sa v stanovisku Horskej záchrannej služby. 

Po ošetrení a príprave na transport zraneného horolezca spolu so záchranárom evakuovali priamo z terénu a následne ho previezli do popradskej nemocnice.

Leteckí záchranári boli privolaní na pomoc tej istej skupinke 

Ďalší poľský horolezec potreboval pomoc záchranárov rovnako na Veľkej Snehovej veži v piatok vo večerných hodinách, v rámci tej istej horolezeckej skupiny. 39 – ročný horolezec po zlanení a odopnutí sa od istenia sa na mokrej skale pošmykol a pádom si spôsobil pravdepodobne zlomeninu ľavého predkolenia. "Horskí záchranári požiadali o súčinnosť posádku VZZS, ktorá zobrala na palubu dvoch záchranárov a spoločne leteli do Čiernej Javorovej doliny horolezcovi na pomoc," približuje Horská záchranná služba. 

Kamarát ho nechal napospas samého

Pilot vzlietol aj napriek tomu, že sa už značne zotmelo, tým veľmi pomohol horským záchranárom. Urobili maximum preto, aby ich čo najskôr dostali k zranenému. "Pilot nás vysadil zhruba nejakých 80 metrov od postihnutého," vysvetľuje záchranár Peter Diča. Horskí záchranári stúpali k dvojici, no na mieste našli už len jedného zraneného horolezca.

Ten druhý ho jednoducho nechal tak a odišiel, nečakal ani len na to, či pomoc vôbec príde. "Jediné, čo zabezpečil, je privolanie tej pomoci, ale už na nás nečakal," dodal záchranár Diča."Je to pre mňa nepredstaviteľné, nechať niekoho niekde na mieste, aj keď som privolal tú pomoc, ale nikdy nie je isté, hlavne v horách, či sa záchranári vôbec k tomu zranenému dostanú včas," upozorňuje riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. 

Vrtuľník nemohol pre tmu ďalej pokračovať 

Posádka vrtuľníka pre tmu nemohla ďalej pokračovať v záchrannej akcii, preto odleteli na základňu s tým, že pokračovať budú ďalej v skorých ranných hodinách. Horských záchranárov aj zraneného čakala noc medzi skalami. Transport po tme by bol príliš nebezpečný. "Mali sme ešte nejakú fóliu, do ktorej sme sa zabalili a ľahli sme si vlastne na batohy a prečkali sme až do svitania," uviedol Diča. 

"Dvojica záchranárov HZS po príchode na miesto ošetrila horolezca a po zateplení bol uložený na nosidlá. Po prečkaní noci bol záchranármi na nosidlách transportovaný ďalej od steny Veľkej Snehovej veže a pripravení na letecký transport. Krátko po svitaní bol zranený spolu so záchranármi HZS evakuovaný a so zraneným do popradskej nemocnice," dodávajú horskí záchranári. 

Dvaja českí horolezci ostali celú noc v masíve Kotlového štítu vo Vysokých Tatrách. Pri zostupe sa nevedeli orientovať, preto o pomoc požiadali horských záchranárov. Viac vo videu: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy