Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Športový škandál. Český šachista si overoval na záchode ťahy
Zdielať na

Športový škandál. Český šachista si overoval na záchode ťahy

ŠTRASBURG / Českého šachového veľmajstra podozrievali z podvodov už dávno, no až teraz mu to aj dokázali. Igors Rausis bol na turnaji v Štrasburgu kamerami pristihnutý ako si na záchode analyzuje rozohranú partiu na mobilnom telefóne. O kauze ako prvý informoval server Lidovky.cz. Rausisa, ktorý sa k podvodu priznal, čaká zrejme nielen doživotný zákaz činnosti.

"Bohužiaľ, nemám nič na svoju obranu. Vo štvrtok večer som bol záberom kamery pristihnutý, ako držím v ruke telefón počas rozohranej hry. Teraz zaplatím najvyššiu cenu za porušenie šachových pravidiel," povedal podľa lidovky.cz Rausis, ktorý je v súčasnosti v slovenskom rebríčku druhý za dlhoročnú domáci jednotkou Davidom Navarom. "Ospravedlnil som sa usporiadateľom, že som svojím správaním zničil regulárnosť ich turnaja. Podpísal som vyhlásenie, že som vinný v plnom rozsahu. Samozrejme tiež môžem sľúbiť, že ukončujem kariéru," uviedol Rausis, ktorý má lotyšskej korene.

​Podľa generálneho riaditeľa medzinárodnej federácie Emila Sutovského sa bude prípadom zaoberať nielen etická komisia FIDE, ale aj francúzska polícia. "Ľutujem to, čo som urobil. Dostanem najskôr doživotný trest zákazu činnosti, absolútne som si zničil svoje meno a zničil som tiež dôveru všetkých svojich kolegov a priateľov," povedal šachista.

Rausis zaznamenal veľký vzostup až po 40. narodeninách a odborníci aj súperi ho dlho podozrievali z podvádzania. "Veľa hráčov aj expertov o ňom hovorila, že hrá ako robot. Takéto zlepšenie v tomto veku bez podvádzanie je nemysliteľné. Preto sme podali podnet nielen k FIDE, ale so situáciou sme navyše oboznámili aj jeho klub - Beskydská šachovú školu," povedal predseda českého zväzu Viktor Novotný. Z podvodu sa ale podarilo Rausise usvedčiť až teraz.

Kvôli podozrivým výkonom ho zväz odmietal nominovať na reprezentačné akcie. "Pána Rausisa sme donútili k tomu, aby podal žiadosť na FIDE, že chce zmeniť občianstvo a reprezentovať inú krajinu," uviedol Novotný. V minulosti hral Rausis za Lotyšsko a Bangladéš. V súčasnosti je na 53. mieste rebríčka FIDE a je najstarším hráčom v prvej stovke. Hodnotenie má 2686 po tom, čo si ho v posledných šiestich rokoch neustále navyšoval.

Podobný prípad riešila FIDE v roku 2015, kedy bol pri podvádzaní s mobilným telefónom pristihnutý gruzínsky šachista Gaioz Nigalidze, ktorý podozrivo často odchádzal počas turnaja v Dubaji na toaletu. Teraz tridsaťročný hráč prišiel o titul veľmajstra a dostal zákaz štartu na tri roky.

Podvody, hoci nie športové sa dejú na každodennej báze. Ich obeťami sú najmä dôchodcovia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy