Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ľudia majú obavy. Medvede sa už túlajú aj po okresoch, kde predtým neboli
Zdielať na

Ľudia majú obavy. Medvede sa už túlajú aj po okresoch, kde predtým neboli

PIEŠŤANY / Poľovníci a obyvatelia obcí na Kopaniciach sú na potulkách prírodou obozretnejší. Medveď sa tam totiž túla aj po okresoch,v ktorých ho nikdy nevideli. Veľmi zreteľne ho zachytila fotopasca v Košariskách. Ľudia preto pochopiteľne majú obavy.

V katastri obce Chtelnica, v okrese Piešťany, poľovníci objavili stopu medveďa. Jeden z poľovníkov túto stopu odfotil, aby mal dôkaz, že v ich revíri sa vyskytovala takáto šelma. "Štyridsať rokov som poľovník a medveďa sme tu ešte nemali," uviedol Peter Kovačik, poľovník z obce Chtelnica. "Pre nás je veľmi pozitívne, že sa nestala taká vec, že by niekde zaútočil na niekoho alebo by nejakú škodu urobil," povedal starosta obce Ján Horváth. "Medvede do Trnavského kraja nepatria," dodal Peter Kovačik.

​V katastri obce Košariská v Myjavskom okrese, poľovníci pri potoku našli stopy medveďa. V ich obci zaregistrovali pohyb medveďa na dvoch miestach. Na nočných záberoch ho zachytila fotopasca. "Od poľovníkov z okolia sme sa dozvedeli, že sa tento medveď alebo medvedica mohol pohybovať v obciach Brestovec, Stará Myjava, Poriadie, Jablonka. Medveď má nejaké nové teritórium, ktoré my mu neschvaľujeme," opísal Štefan Antol, starosta obce Košariská.

Ľudia z kopaníc sú prekvapení z toho ako sa tam mohol dostať medveď. "Či ho sem niekto doviezol, alebo on prešiel takú diaľku," uviedla jedna z obyvateliek. "Asi sú pemnožení," dodala ďalšia. Podľa ministerstva životného prostredia na Slovensku je vyše 1200 kusov medveďov hnedých, tento stav je už niekoľko rokov stabilizovaný. "On je chránený nielen našou legislatívou, ale aj európskou, preto ak by malo dôjsť k odstrelu, musí byť na to výnimka z druhovej ochrany. Tento rok nebola žiadna žiadosť o výnimku, v minulom roku 2018 bolo týchto výnimiek udelených 17," vysvetlil Tomáš Ferenčák, hovorca ministerstva životného prostredia. "Krajina ako je napríklad Švédsko, Fínsko, Rakúsko, Nemecko, Španielsko sú taktiež v Európskej únii, a prijali opatrenia na riešenie situácii z výrazne stúpajúcimi stavmi ako je medveď alebo vlk," oponuje Imrich Šuba, riaditeľ kancelárie Slovenskej poľovníckej komory. 

Pri ceste medzi Žilinou a Martinom je jedna oblasť, ktorú veľmi radi vyhľadávajú medvede. Ochranári vedia, prečo je to tak:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy