Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Problémy najmocnejšej ženy sveta. Čo stojí za triaškami Angely Merkel?
Zdielať na

Problémy najmocnejšej ženy sveta. Čo stojí za triaškami Angely Merkel?

BERLÍN/BRATISLAVA / Nemecká kancelárka Angela Merkel tento týždeň priznala, že jej psychika zatiaľ nedokázala spracovať šok z prvej triašky, ktorá ju postihla na verejnosti. To, že sa situácia ešte dvakrát zopakovala, tak pripisuje práve tomu. Psychológovia vravia, že v takejto situácii aj najmocnejšia žena sveta - rovnako ako bežní ľudia - potrebuje pomoc. A to nielen tých najbližších ale aj odborníkov.

Podľa sociologičky už pri prvom prejave zdravotných problémov nebola Angele Merkel poskytnutá správna pomoc. "Malo nastať to, že ak sa stala taká situácia druhýkrát, mal niekto priskočiť, chytiť ju za ruku, bude ju držať. Ostala v tomto veľmi osamotená," myslí si sociologička Silvia Porubänová. 

​Možno sa to stalo aj vám, vyšli ste z domu, na chodníku pred domom vám prišlo zle a táto situácia zostala vo vašej pamäti. Niekoľko nasledujúcich dní či týždňov ste sa cez tento pomyselný prah nevedeli dostať.

Z pohľadu psychológov reakcia na takúto nepríjemnú udalosť môže vyvolať blok, kedy napríklad človek nie je schopný vyjsť z domu. No môže to skončiť až panickým strachom. "Človek nedokáže získať vedomú kontrolu nad týmto psychickým stavom. Zvykne to prechádzať až do telesných prejavov, že sa trasie alebo že stuhne a nie je schopný pohybu," vysvetľuje športový psychológ Michal Murárik. 

Najsilnejšia žena sveta svoju opakujúcu sa triašku pripisuje tomu, že zatiaľ psychicky nespracovala prvý moment, keď sa jej to stalo. "Musím spracovať ten prvotný incident a je to proces, ktorý sa stále neskončil. Verím, že ako to prišlo, tak to odíde," vyjadrila sa kancelárka.

"Nie je ľudské a nedostatočne súcitnej reakcii napomohlo to, že jednoducho tie prvé dva prípady boli medializovaným spôsobom zneužité. Nerešpektujúc to, že práve podľa nemeckých zákonov aj štátnička má právo na istú ochranu súkromia pokiaľ ide o otázky ohľadom jej zdravotného stavu," dodala Porubänová. A to napriek tomu, že práve ako štátnička je naučená zvládať tlak okolia. Rovnako ako športovci, ktorí by blok napríklad po zranení mali vedieť rozdýchať rýchlejšie ako bežní ľudia.

Kroky ako postupovať sa nedajú zovšeobecniť. No tým základným je podľa odborníkov o svojom bloku hovoriť. "Je možné, že táto situácia sa bude ešte opakovať. Priznať to pripraviť verejnosť na to a individuálne a súkromne túto situáciu riešiť s lekármi," uzavrela Porubänová. 

Pozrite si archívnu reportáž o triaške nemeckej kancelárky: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy