Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Merkel opäť v centre pozornosti. Za posledný mesiac ju chytila už tretia triaška
Zdielať na

Merkel opäť v centre pozornosti. Za posledný mesiac ju chytila už tretia triaška

BERLÍN / Nemecká kancelárka Angela Merkel sa opäť dostala do centra pozornosti. Počas oficiálnej návštevy fínskeho premiéra v Berlíne totiž kamery zachytili, ako sa znovu začala triasť. Šlo už o tretiu triašku Merkel za posledný mesiac. Udalosť na následnej tlačovej konferencii komentovala aj samotná kancelárka.

Triaška ovládla Angelu Merkel vo chvíli, keď spoločne s fínskym premiérom sledovala uvítaciu ceremóniu, usporiadanú na počesť príchodu hosťa do Berlína. Podľa svedkov nešlo o žiadne krátke chvenie. Čoskoro šesťdesiatpäťročná nemecká kancelárka sa triasla približne dve minúty.

Hovorca nemeckej vlády okamžite reagoval, že Merkel je v poriadku a jej program ďalej pokračoval podľa plánu. Otázkam na svoj zdravotný stav čelila kancelárka aj na tlačovej konferencii. "Som v poriadku. Nedávno som vyhlásila, že stále spracúvam to, čo sa stalo počas vojenských pôct za prítomnosti ukrajinského prezidenta Zelenského. Som však v poriadku a nemusíte sa o mňa báť," vyjadrila sa Merkel. 

Kamery poprvýkrát zachytili triašku Angely Merkelovej práve počas uvítacieho ceremoniálu pre Volodymyra Zelenského v polovici júna. Vtedy vyhlásila, že po ceremónii vypila tri poháre vody a pomohlo jej to. Druhýkrát sa však roztriasla koncom júna, keď stála po boku nemeckého prezidenta Steinmeira. Hoci sa vtedy Merkelová pokúšala rýchlo získať kontrolu nad svojim telom a držala si ruky, nepomohlo to. V stredu sa triaška na verejnosti objavila tretíkrát. Nemecká kancelárka tvrdí, že je v poriadku.

"Ako som povedala, musím spracovať ten prvotný incident a je to proces, ktorý sa stále neskončil. Verím, že ako to prišlo, tak to odíde. Som presvedčená o tom, že som schopná zastávať svoju funkciu," dodala. 

Podobnú triašku môže podľa odborníkov spôsobiť množstvo faktorov. Od tých vážnejších, neurologických problémov, až po obyčajný stres, či príliš veľké množstvo vypitej kávy. Merkel je nemeckou kancelárkou od roku 2005. Na čele nemeckej vlády by mala stáť do roku 2021. O znovuzvolenie sa už usilovať nebude a chce odísť do politického dôchodku.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy