Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Príliš hlasné deti musia z ihriska preč, inak hrozí škole mnohotisícová pokuta
Zdielať na

Príliš hlasné deti musia z ihriska preč, inak hrozí škole mnohotisícová pokuta

Archívna reportáž

NIJMEGEN / V holandskom meste Nijmegen boli po sťažnostiach miestnych obyvateľov hlučné deti vykázané z ihriska pri základnej škole. Niektorí z miestnych sa však postavili na stranu detí a snažia sa nájsť kompromisné riešenie.

Pokuta až vo výške 10.000 eur hrozí základnej škole De Buut v Nijmegene za to, že deti sa na ihrisku pri škole správajú príliš hlasno. Potom, ako sa miestni obyvatelia sťažovali na prílišný hluk, dalo mesto zmerať hlučnosť na ihrisku.

Portál BBC uvádza, že všeobecne platné predpisy povoľujú na obývanom území hluk do výšky 70 decibelov, merania ale ukázali, že deti vytvárali hluk až 88 decibelov. A tak škola dostala na výber - buď stíšia deti, alebo zaplatia mastnú pokutu.

Proti rozhodnutiu úradov sa zdvihla aj vlna odporu, petíciu za zrušenie rozhodnutia ohľadne 40-ročného ihriska podpísalo viac ako 4000 ľudí. Riaditeľka školy  Janneke Colsen povedala: "Je to bizarná situácia a je to absolútne nefér voči deťom. Najmä keď stále počúvame, že deti majú chodiť von a viac sa pohybovať." Dodala, že sa snažili upokojiť obyvateľov s výhradami voči hluku tým, že napríklad premiestnili hudobné lekcie dovnútra.

Na jednom z plagátov, ktoré vyjadrujú deťom podporu, sa píše: "Aj oranžové levice musia niekde začínať", čo je narážka na holandský ženský futbalový tím, ktorý úspešne reprezentoval krajinu na nedávnych majstrovstvách sveta. 

Poslanec holandského parlamentu Rudmer Heerema zo stredo-pravej strany VVD dokonca túto tému otvoril aj na stretnutí s ministrom školstva. Na sociálnej sieti Twitter napísal: "Ak bývate pri ihrisku, na ktorom si deti užívajú šport a cvičenie a sťažujete sa na hluk... treba nájsť riešenie. Deti musia mať možnosť cvičiť a hýbať sa.

Noël Vergunst, miestny mestský poslanec za stranu Zelených, však rozhodnutie obhajuje. "Je to zložitý problém," povedal na zasadnutí mestských poslancov. "Hladina hluku bola jednoznačne prekročená, niečo sme museli urobiť."

Holandské deti patria dlhodobo medzi najšťastnejšie na svete, čo pravidelne potvrdzujú aj merania detského fondu OSN, UNICEF.

Hlavné dôvody sú menej tlaku pri školskom testovaní v ranom veku a dôraz kladený na učenie spojené s hrou.

S ihriskami sú rôzne problémy, na Slovensku je to najčastejšie ich samotná (ne)existencia ako aj technický stav:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy