Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Učiteľ vyhodil žiaka z triedy. Trval totiž na tom, že existujú len dve pohlavia
Zdielať na

Učiteľ vyhodil žiaka z triedy. Trval totiž na tom, že existujú len dve pohlavia

Archívna reportáž

Sú dediny, v ktorých žiakov učitelia budia, aby prišli do školy. Pozrite si archívnu reportáž

ABERDEENSHIRE / Britské sociálne siete v minulom týždni obletelo tajne natočené video, v ktorom učiteľ káral žiaka za tvrdenia, že existujú iba dve pohlavia. Podľa učiteľa bol názor 17-ročného študenta diskriminačný a neinkluzívny. Vedenie školy je na strane učiteľa a podľa slov vedenia konal podľa školského poriadku.

Debata v triede vznikla údajne pri prehliadaní webovej stránky, ktorá obsahovala tvrdenie, že existujú len dve pohlavia, respektíve dvojaká pohlavná identita - genderová príslušnosť, čo učiteľ kritizoval. Žiak mu ale oponoval a povedal, že existujú len dve pohlavia. Po názorovej výmene z triedy žiaka vykázal, uvádza The Independent"Povedal som, že existujú viac ako dve pohlavné identity, čo je názor prijateľný na tejto škole. Obávam sa, že váš názor, kedy hovoríte, že neexistuje nič iného ako muž a žena, nie je inkluzívny," dôvodil učiteľ. Škola si tiež myslí, že bolo jednanie učiteľa v súlade so snahou o inkluzivitu na školách. "Je našou povinnosťou zabraňovať diskriminácii. Udržanie dobrých vzťahov medzi rôznymi skupinami môže byť náročné, ale náš cieľ je podpora férového, inkluzívneho prostredia pre všetkých," povedal hovorca školy pre The Independent

Po vyhodení z triedy sa žiak pýtal, prečo jeho názor v triede nemôžu počuť, na čo učiteľ uviedol: "Viem, čo si myslíte vy a čo si myslia úrady a názor úradov je jednoznačný. Na pozemku školy nebude žiadna diskriminácia." Odkazuje tým na časť školského poriadku, ktorá je postavená na britskom zákone o rovnosti z roku 2010. Podľa toho majú všetky verejné inštitúcie chrániť svojich študentov pred diskrimináciou na základe vlastností ako sú vek, rada alebo viera. Tento bod zahŕňa aj sexuálnu orientáciu či identitu. 

Podľa žiaka ale názor, že existuje iba mužské a ženské pohlavie nie je diskriminačný. "Všetko ostatné je len sebaidentifikácia. Mohli sme diskutovať, nemuseli ste ma vykopnúť z triedy," reagoval na to žiak. Podľa učiteľa ale nejde o názor, ktorý by bol určený na debatu. 

Žiak v piatok publikoval video na sociálnej sieti bez súhlasu vyučujúceho, za čo ho škola potrestala. Podľa vyjadrenia hovorcu školy totiž video nezobrazuje celú situáciu a ľudia tak nechápu kontext. 

Na základnej škole na východe Slovenska žiakov odmeňujú za včasné príchody. Škola tak bojuje proti záškoláctvu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy