Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tehotná Češka mala nehodu, upadla do kómy a dieťa porodila sekciou. Potom sa stal zázrak
Zdielať na

Tehotná Češka mala nehodu, upadla do kómy a dieťa porodila sekciou. Potom sa stal zázrak

Aj tento prípad je veľmi unikátny. Pozrite sa, ako je možné, že žena otehotnela aj napriek tomu, že od 11 rokov mala príznaky menopauzy.

JIHLAVA / Príbeh Veroniky Hrubej (36) obletel celé Česko. Mladá žena v októbri 2015 v 20. týždni tehotenstva neďaleko Jihlavy havarovala a zostala 8 mesiacov v kóme. V tomto stave priviedli lekári na svet jej dieťa, chlapčeka Daniela. Zázrakom ale nebol zďaleka ešte koniec.

Osem mesiacov po ťažkej nehode a päť po narodení syna Daniela, v júni 2016, sa Veronika z kómy prebudila. Odborníci hovorili opäť o zázraku. Ako Blesk.cz zistil, presne tri roky potom je stav mladej ženy veľmi nádejný.

"Veronika dnes už hovorí v súvislých vetách. Okrem češtiny i nemecky, pred nehodou pracovala pre zahraničnú firmu. Vrátila sa jej krátkodobá pamäť, pýta sa na rôzne veci zo svojho života," prezradil exkluzívne Blesku jej brat a súdom určený opatrovník Michael Tlustý (40).

Veľkou oporou sú Veronike rodičia. "Každé, hoci aj malé zlepšenie prežívajú. Mama ju má prakticky 24 hodín na starosti," upozorňuje Michael. Jeho sestra nedokáže chodiť, striedavo je na vozíčku, alebo v kresle. "Ruky i nohy fungujú, ale signál z mozgu postav sa a bež, ten chýba. Ľavou rukou sa ale dokáže sama najesť," dodáva.

S dnes trojročným Danielom sa jeho mamička vída prakticky každý deň. "Bývame na dvoch koncoch dediny za Jihlavou. Keď práve nejde Veronika s mamou na rehabilitáciu, nie je problém nechať im Danika na celý víkend," hovorí Michael.

Daniel už chodí do škôlky. Rád maľuje a vraj mu chutí. "Náš syn hrá hokej, čo sa mu páči. Takže stále lieta s hokejkou," prezradil chlapcov strýko a opatrovník v jednej osobe. Daniela totiž vychováva spoločne s manželkou vo svojej rodine. Vlani podstúpila Veronika transplantáciu kmeňových buniek, tento rok ju čaká komplexné vyšetrenie na magnetickej rezonancii vo Vojenskej nemocnici v pražských Střešoviciach. To určí ďalší postup. "Je to o viere a nádeji. Musíme byť trpezliví," hovorí Michael.

"Na svete sú známe len výnimočné, podobné prípady a väčšinou s nepriaznivým výsledkom predovšetkým pre tehotnú. Aj my sme denne museli improvizovať, riešili komplikácie a hľadali informácie v odbornej literatúre. Väčšinou pacienti v tomto stave zostávajú bez akéhokoľvek vývoja celé roky až do smrti. To, že by sa pacient úplne prebral a vrátil sa k svojim bežným aktivitám, je za hranicou zázraku," poznamenala v júni 2016 po prebudení Veroniky Dagmar Seidlová, primárka 2. ARO oddelenia Fakultnej nemocnice Brno.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy