Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Austrálčan obvinený z masakru 51 ľudí v mešitách odmieta svoju vinu
Zdielať na

Austrálčan obvinený z masakru 51 ľudí v mešitách odmieta svoju vinu

CHRISTCHURCH / Austrálčan obvinený z vrážd piatich desiatok ľudí v mešitách v novozélandskom Christchurchi v piatok poprel všetky obvinenia. Súd na základe znaleckých posudkov jeho psychického stavu rozhodol, že je schopný absolvovať proces, ktorého začiatok sudca stanovil na máj budúceho roku.

Dvadsaťosemročný Brenton Tarrant sa prostredníctvom videoprenosu z väzobnej cely objavil pred súdom vo Wellingtone tri mesiace po tom, čo podľa prokuratúry v dvoch mešitách počas moslimských bohoslužieb postrieľal celkovo 51 ľudí. Obvinený je tiež zo 40 pokusov o vraždu a z teroristického útoku. Na otázku sudcu však jeho obhajca poprel, že by masaker bol Tarrantovým dielom. V procese chce hájiť nevinu svojho klienta.

​Podľa denníka New Zealand Herald sa vo chvíli, keď právnik rozhodnutie nepriznať vinu oznamoval, na Austrálčanovej tvári objavil ľahký úsmev. Inak vraj prostredníctvom kamier pozorne sledoval dianie v súdnej sieni plné príbuzných obetí a ľudí zranených pri marcovej streľbe.

Sudca Cameron Mander uviedol, že súd dostal dve správy súdnych znalcov týkajúce sa Tarrantoveho duševného stavu. Obe konštatovali, že je schopný sledovať proces a inštruovať svojho obhajcu. Zvláštne líčenie, ktoré by sa zaoberalo jeho duševným stavom, nie je preto podľa sudcu nutné.

​Množstvo zranených či príbuzných obetí, ktorí budú počas procesu vystupovať ako svedkovia, sa prišlo na dnešné rokovanie pozrieť, lebo chceli vidieť Tarranta čeliť spravodlivosti. "Len chcem vidieť jeho stupídnu tvár," povedal novozélandskému denníku Abdul Aziz Wahabzadah, ktorý v deň krviprelievania vyhnal strelca z druhej mešity, hoci mal sám v ruke len nenabitú zbraň. "Pomaly sa blíži to, načo čakáme. Ale potrvá to. Dni ako tento, to všetko smutné vrátia späť," povedal s odkazom na rozpoltenosť mnohých príbuzných obetí, ktorí chcú potrestanie vraha, avšak na súde sa im vracajú nepríjemné spomienky na tragické chvíle.

Proces podľa sudcu začne 4. mája 2020 a právnici odhadujú jeho dĺžku na tri týždne až dva mesiace. Ďalšie priebežné súdne pojednávanie bude na programe už za dva mesiace 16. augusta a najmenej do tej doby bude Tarrant vo väzbe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy