Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poľskí biskupi sa ospravedlnili za pedofilné činy kňazov. Chcú vyvodiť dôsledky
Zdielať na

Poľskí biskupi sa ospravedlnili za pedofilné činy kňazov. Chcú vyvodiť dôsledky

VARŠAVA / Kňazi počas nedeľných bohoslužieb v Poľsku prečítali veriacim pastiersky list biskupov, v ktorom sa ospravedlňujú, že neurobili všetko preto, aby zabránili sexuálnym škandálom v cirkvi. V liste sa ospravedlnili aj za krivdy spôsobené obetiam. Urobili tak po vlne kritiky, ktorá sa objavila po zverejnení dokumentu odhalujúceho činy pedofilných kňazov.

Dokumentárny film, ktorý zachytáva trestné činy pedofilných kňazov v Poľsku, už videlo viac ako 23 miliónov ľudí. Takmer 80 percent Poliakov viní za vzniknutú situáciu zbor biskupov a žiada jeho demisiu. Biskupovia v liste ďalej uviedli, že "nie je slov, ktorými by vyjadrili svoje zahanbenie a pohoršenie nad tým, čo sa stalo". Rovnako prehlásili, že sú pre vyvodenie zodpovednosti nielen voči tým, ktorí sexuálne zneužívali obete, ale aj tým, ktorí ich kryli pred spravodlivosťou.

"Chceme zjednotiť úsilie všetkých ľudí dobrej vôle, aby sme ochránili najmladších a prosíme preto o podporu," píše sa ďalej v liste, ktorý kňazi čítali počas bohoslužieb v nedeľu, informoval o tom web novinky.cz.

"Už sme sa napočúvali podobných ospravedlnení ale nenasledovali za nimi žiadne činy. V poľskom episkopáte majú totiž väčšinu biskupovia, ktorí sú v skutočnosti proti postihovaniu sexuálneho zneužívania detí kňazmi. V hrozivom tempe sa tiež predlžuje zoznam biskupov, ktorí sami zneužívali tých najmenších, alebo vedome kryli pedofilných kňazov pred spravodlivosťou preloženia z jednej farnosti do druhej,"  uviedol v komentári denník Gazeta Wyborcza. 

Podľa informácií autorov dokumentov o pedofílií je z 30 tisíc poľských katolíckych kňazov asi 7 percent, teda 2100 pedofilných. Ich obetí je okolo osem tisíc. Teda nie 300, ako uvádzajú oficiálne cirkevné štatistiky. 

"Len o tom nikomu nepovedz"

"Len o tom nikomu nepovedz" - takto znie názov kontroverzného dokumentárneho filmu, ktorý sa objavil na internete v posledných dňoch a poukazuje na šokujúce skutočnosti týkajúce sa zneužívania detí katolíckymi kňazmi v Poľsku. Vo filme je vidieť nielen samotných kňazov, ktorí zneužívali svoje obete, ale aj reakcie biskupov, ktorí až doteraz tieto ich činy kryli.

 "Povedal, že pokiaľ sa nevystrieka, tak že to nie je hriech. Kázal mi, aby som si vzal do ruky môj penis." Aj takéto šokujúce výpovede svedkov zneužívania detí zo strany katolíckych kňazov sa objavili v najnovšom dokumentárnom filme, ktorý na internete zverejnili bratia Sekielski. Ten okamžite šokoval poľskú verejnosť. Hlavným cieľom dokumentu je nielen sprostredkovať divákom svedectvá obetí sexuálneho zneužívania, ale rovnako dochádza aj k priamej konfrontácií s kňazmi, ktorí sa ho mali dopúšťať. 

Viac sa dozviete v článku TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy