Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Lonely Planet vytvoril zoznam najkrajších miest v Európe. Aj Slovensko má svoje miesto
Zdielať na

Lonely Planet vytvoril zoznam najkrajších miest v Európe. Aj Slovensko má svoje miesto

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Chmúrna krása Shetlandu pomohla skupine viac ako 100 ostrovov dostať sa do Top 10 destinácií cestovného sprievodcu Lonely Planet v Európe. Sprievodca chváli shetlandské úžasné pobrežné chodníky alebo Vikingami inšpirovaný festival Helly Aa, ktorý v januári prepukne do ohnivého života. Svoje miesto má v tomto zozname aj Slovensko. Konkrétne, Tatry.

Turistický sprievodca Lonely Planet označil slovenskéVysoké Tatry pre tento rok za najlepšiu prázdninovú destináciu v Európe. Okrem Slovenska sa v rebríčku taktiež objavili španielska metropola Madrid, chorvátska Istria alebo islandské pobrežia.

Cestovateľom sprievodca na Slovensku odporúča hlavne pozorovanie divoko žijúcej zveri vrátane medveďov, vlkov, rysov alebo kamzíkov. Do čela rebríčka Vysoké Tatry vyniesli aj horské výstupy, napríklad na na najvyššiu horu Gerlachovský štít, a pohostinnosť na horských chatách.

Zoznam má slúžiť ako inšpirácia k cestám po Európe. "Rebríček najlepších letných destinácií v Európe na rok 2019 predstavuje destinácie, kam je v tejto chvíli najlepšie začať plánovať cestu," povedal zástupca Lonely Planet Tom Hall.

Druhé miesto obsadilo španielske hlavné mesto Madrid, ktoré podľa sprievodcu turisti často prehliadajú kvôli Barcelone na východnom pobreží. Metropola môže ponúknuť najlepší nočný život v celej Európe a udržateľný životný štýl, uvádza sprievodca.

Medzi tri najlepšie sa dostala ešte Pobrežná cesta na severe Islandu, kde údajne ani v turistami obľúbenej krajine mnoho ľudí nestretnete. Osemsto kilometrov dlhá a novo otvorená turistická trasa vedie cez 21 dedín a štyri ostrovy a možno na nej vidieť očarujúce krajinu s vodopádmi a ľadovcami alebo si užiť zimné športy a pozorovanie veľrýb.

V rebríčku sa umiestnili aj Taliansko, Škótsko, Francúzsko, Švajčiarsko a tiež Chorvátsko a Bosna a Hercegovina. Podľa Lonely Planet stojí za to navštíviť tiež celé Lichtenštajnsko, malú alpskú krajinu možno kompletne obísť za pár dní.

Pozrite si rebríček 10 najlepších miest na návštevu podľa Lonely Planet:

1. Tatry, Slovensko

2. Madrid, Španielsko

Twitter/@Todleho

​​3. Arktické pobrežie, Island

4. Bosna a Hercegovina

SITA

​5. Bari, Taliansko

Twitter - MyBeauDes

​6. Shetland, Škótsko

Twitter - BestLighthouses

​7. Lyon, Francúzsko

Twitter - MadelijnV

8. Lichtenštajnsko

Twitter - WorldsBeauty_

​9. Vevey, Švajčiarsko

Twitter - streumeyer

​10. Istria, Chorvátsko

Twitter - Tour_Croatia

Súvisiace články

Najčítanejšie správy