Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lekár požiadal moslimku, aby si zložila nikáb. Teraz mu hrozí prepustenie
Zdielať na

Lekár požiadal moslimku, aby si zložila nikáb. Teraz mu hrozí prepustenie

Archívna reportáž

STOKE ON TRENT / Päťdesiatdvaročný lekár je postavený mimo službu a vyšetruje ho tamojšia lekárska rada. Zahalenú ženu, ktorá k nemu prišla s chorou dcérou totiž požiadal, aby si zložila nikáb z tváre, pretože jej zle rozumel. Na podporu lekára vznikla petícia, ktorú podpísalo už viac ako 18 000 ľudí.

Lekár Keith Wolverson s 23-ročnou praxou tvrdí, že žena na jeho požiadavku nič nenamietala. Problém nastal až po tom ako prišiel do nemocnice jej manžel a začal sa na doktora sťažovať. Jeho sťažnosť vedenie nemocnice posunulo tamojšej lekárskej rade, ktorá začala vyšetrovanie. "Je to škandál. Len som sa snažil robiť si svoju prácu. Nie som rasista. Nemá to nič spoločné s rasou, náboženstvom alebo s farbou pleti, išlo len o komunikáciu," uviedol lekár pre denník The Sun

Žena spätne uviedla, že si nikáb z náboženských dôvodov zložiť nechcela. Wolverson jej na to mal povedať, že inak nevyšetrí jej dcéru. Túto verziu ale lekár poprel. Navyše uvažuje nad tým, že s medicínou nadobro skončí ak dopadne vyšetrovanie v jeho neprospech. 

Na jeho podporu vznikla petícia, ktorú podpísalo už viac ako 180 000 ľudí. Žiadajú v nej, aby sa lekárska rada správala spravodlivo a pri rozhodovaní zhodnotila všetky dôkazy.

Ľudskoprávna aktivistka a moslimka, ktorá už niekoľko rokov žije pod ochranou, prehovorila o svojom náboženstve a o tom, že v Berlíne otvorila liberálnu mešitu, v ktorej sa muži a ženy modlia spolu. Pozrite si archívny rozhovor s ňou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy