Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Predčasné voľby v Rakúsku? Prezident podporil návrh kancelára Sebastiana Kurza
Zdielať na

Predčasné voľby v Rakúsku? Prezident podporil návrh kancelára Sebastiana Kurza

Archívna reportáž

VIEDEŇ / Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen podporil návrh kancelára Sebastiana Kurza usporiadať pre vládnu krízu predčasné voľby. Prezident by ich chcel začiatkom septembra.  Stalo sa to potom, čo vicekancelár Heinz-Christian Strache rezignoval na svoju funkciu deň po prevalení škandálu s videonahrávkou, na ktorej dohaduje biznis s ľuďmi, o ktorých si myslel, že sú zástupcovia vplyvných ruských oligarchov.

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen po rokovaní s kancelárom Kurzom vyhlásil, že by chcel, aby sa predčasné parlamentné voľby konali začiatkom septembra.

"Musíme urobiť všetko, aby sme obnovili vieru vo funkcionárov, v zástupcov ľudu," povedal Van der Bellen.  Predčasné voľby sú jedinou cestou ako obnoviť dôveru vo verejné inštitúcie, citovala  Van der Bellena agentúra Reuters. Vypísať nové voľby mu predtým navrhol Kurz, ktorý zároveň oznámil ukončenie vládnej koalície svojej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) so Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ).

Šéfka opozičnej Sociálnej demokratickej strany Rakúska (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová podľa Reuters už povedala, že vypísanie predčasných volieb jeho strana nebude brániť, pokiaľ sa príslušný návrh ocitne v parlamente. Prezident v prehlásení potvrdil, že o usporiadaní predčasných volieb s kancelárom v sobotu skutočne hovoril. 

Krízu vyvolala atmosféra okolo vicekancelára a predsedu  FPÖ Heinza-Christiana Strache. V piatok sa objavila videonahrávka na, ktorej Strache dohaduje biznis s ľuďmi, o ktorých si myslel, že sú zástupcovia vplyvných ruských oligarchov. Heinz-Christian Strache povedal, že sa stal "obeťou cieleného politického útoku". Vo funkcii ho nahradí momentálny minister dopravy Norbert Hofer.

Bývalý vicekancelár zjavne hovoril aj o možnostiach nelegálneho financovania krajne pravicovej Strany slobodných, ktorej šéfuje. Video bolo podľa portálu BBC nakrútené na španielskom ostrove Ibiza v roku 2017 a v piatok ho v rámci spoločnej reportáže zverejnili Der Spiegel a Süddeutsche Zeitung. 

Viac sa dočítate v článku TU:

Kancelár Kurz letel aj našim vládnym špeciálom. Viac v reportáži TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy