Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dobrovoľníci sa podujali vyčistiť slovenské more. Organizátori akcie taký veľký záujem nečakali
Zdielať na

Dobrovoľníci sa podujali vyčistiť slovenské more. Organizátori akcie taký veľký záujem nečakali

ZEMPLÍNSKA ŠÍRAVA / Miestna organizácia cestovného ruchu prišla na spásonosnú myšlienku, ako postupne obnoviť zašlú slávu Zemplínskej Šíravy. Vyslala volanie o pomoc smerom k dobrovoľníkom, ktorým stále záleží na slovenskom mori. Tí nezaváhali a v hojnom počte pomohli s prípravami na kvalitnejšiu letnú turistickú sezónu.

Niektoré časti slovenského mora boli dlhodobo zanedbané. O pobrežie vodnej nádrže sa starajú dediny v jej blízkosti. Tie však nemajú dostatok peňazí či ľudí, ani na zabezpečenie štandardných vecí. Za kúpanie v Šírave sa totiž neplatí žiadne vstupné.

"Z kapacitných dôvodov to veľmi ťažko zvládame. Máme v podstate piatich - šiestich chlapov, ktorí sú na celú sezónu," hovorí starosta obce Vinné Marián Makeľ. "Ihriská musia byť každý rok po zime vyplevané. Stredisko musíme odzimovať a upratať," tvrdí starostka obce Klokočov Monika Hudačková. 

Taký nápor dobrovoľníkov nečakali

Šíravu skrášľovalo viac ako 300 dobrovoľníkov. Doposiaľ nezažila takýto nápor dobrovoľníkov. Čistenie, maľovanie, údržba chodníkov či odvoz odpadkov. Stretli sa tu po prvýkrát, organizátori taký záujem nečakali. Dobrovoľníci nepochádzali len z okolitých dedín, našli sa dokonca aj takí, ktorí pricestovali až z Košíc, pomáhať prišli mladí i starí.

"Všetkým záleží na tom, aby to prostredie bolo o niečo krajšie, prívetivejšie a všetci sa o to snažíme. Chceme ukázať celému Slovensku, že nám na nej záleží," dopĺňa výkonná riaditeľka ZOOCR Iveta Pazičová. 

Všetci veria, že pomoc dobrovoľníkov prispeje k vyššej návštevnosti. Zemplínska Šírava totiž chce byť pre turistov opäť atraktívna.

Slovensko je veľmocou v tom, v čom by nemalo byť, v skládkovaní. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy