Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovensko je veľmocou v tom, v čom by nemalo byť, v skládkovaní
Zdielať na

Slovensko je veľmocou v tom, v čom by nemalo byť, v skládkovaní

SLOVENSKO / Slovensko je v rámci Európy skládková veľmoc. Vyhadzujeme viac, ako by sa patrilo a keďže odpad nevieme poriadne vytriediť a spracovať, väčšina putuje na skládky. Zdá sa, že splniť sa nám nepodarí ani ciele stanovené Bruselom. Už do konca tohto roka by sme totiž mali recyklovať aspoň 50 percent odpadu. Je však veľmi otázne či sa to podarí.

Slovensko je ako skládkový Mordor Európy. Namiesto toho, aby sme odpad spracúvali, my si ho odkladáme, väčšinou na takéto skládky. Pod Tatrami ich máme 118, no tých neoficiálnych takmer päť tisíc. Niet divu, že v tejto štatistike sme na chvoste Európy. „61 % odpadov sa stále skládkuje, 30 % sa recykluje,“ hovorí Ivana Maleš, spoluzakladateľka Inštitútu cirkulárnej ekonomiky. 

No a len nepatrný zvyšok dokážeme spracovať na energiu. Európska únia dvíha varovný prst, veď do roku 2035 by nemalo na skládkach skončiť viac ako 10% odpadu. „Bez trhového prostredia sa nám tieto ciele nikdy nepodarí dosiahnuť. Štát nemá kapacitu na to, aby dotoval takéto spaľovne tohto rozsahu,“ dodáva Tomáš Krištofóry, analytik Inštitútu enviromentálnej politiky.

Jedným z riešení je budovanie centier cirkulárnej ekonomiky. Na Slovensku by ich malo v najbližších rokoch vyrásť až päť. Vyrásť by mali na miestach s aglomeráciou do 300 tisíc ľudí a zastúpením priemyslu. Pred tromi desaťročiami mali podobný problém aj vo Fínsku, no dnes neprodukujú takmer žiadny odpad. Aj na severe Európy však spočiatku čelili obavám a odporu verejnosti, u nás bežný jav. 

Základným problémom je, že všetci podporujeme likvidáciu odpadov, no ideálne aspoň 100 km od nášho domu. Na starom kontinente sú podobných zariadení stovky a aj vďaka nim dali skládkam v mnohých krajinách zbohom. „Bežný komunálny odpad má možno ešte lepšie výhrevné vlastnosti ako klasické hnedé uhlie,“ hovorí Marián Christenko, člen predstavenstva EWIA. A Ľubomír Šoltýs z predstavenstva Wood and company dodáva: „Emisie sa pohybujú na úrovni oveľa nižšej ako sú súčasné teplárne“.

Pozrite si, ako treba triediť zodpovednejšie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy