Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Manželstvá párov rovnakého pohlavia povolené v prvej ázijskej krajine
Zdielať na

Manželstvá párov rovnakého pohlavia povolené v prvej ázijskej krajine

TAIWAN / Taiwanskí zákonodarcovia schválili zákon povoľujúci manželstvá párov rovnakého pohlavia. Taiwan sa tak stal prvou ázijskou krajinou s takouto legislatívou. Zákon bol schválený 2 roky potom, ako ústavný súd ostrovnej krajiny rozhodol, že platný zákon určujúci manželstvo ako zväzok muža a ženy je protiústavný. Parlament dostal dva roky na to, aby zákon zmenil alebo vytvoril nový.

Zákon bol schválený dnes, len týždeň pred vypršaním dvojročnej lehoty a do platnosti vstúpi 24. mája. Pred parlamentom sa už opakovane zišli desaťtisíce podporovateľov zmeny s dúhovými vlajkami, plagátmi či pršiplášťmi. Parlament mal podľa portálu CNN na stole 3 návrhy, jeden z pera vládneho kabinetu (ktorý nakoniec prešiel) a dva spísané konzervatívnymi skupinami. Vládny návrh získal podporu LGBTI organizácií aj napriek tomu, že nevytvára úplne rovnaké pravidlá aké platia pre páry rozdielneho pohlavia.

Napríklad taiwanský občania sa nemôžu sobášiť s občanmi iných krajín, v ktorých nie je svadba párov rovnakého pohlavia tiež legálna. Pred hlasovaním zverejnil taiwanský prezident  Tsai Ing-wen na sociálnej sieti Twitter odkaz: "Máme šancu tvoriť dejiny a ukázať svetu, že progresívne hodnoty môžu zapustiť korene aj vo východoázijskej spoločnosti."

I keď na ostrove žije početná gay komunita a každoročný pochod Pride je najväčší v Ázii, téma manželstva rozdeľovala taiwanskú spoločnosť. V kontroverznom referende vlani v novembri 67% účastníkov odmietlo manželstvo párov rovnakého pohlavia. Konzervatívne skupiny zosilnili kampaň proti gay manželstvám a navrhovali zákonnú úpravu hovoriacu o partnerských zväzkoch.

Taiwan sa tak rozhodol ísť opačným smerom ako mnohé iné ázijské krajiny, v ktorých komunite LGBTI práva uberajú. V Číne je síce homosexualita legálna, no pod vládou komunistickej strany sa komunita stretáva s predsudkami a diskrimináciou. V novembri bol odsúdený na 10 rokov väzenia autor homosexuálnej erotickej fikcie. 

V apríli sa vládca Brunei, drobného kráľovstva s ropným bohatstvom, rozhodol zaviesť trest smrti ukameňovaním pre ľudí odsúdených za homosexuálny styk. Sultán Hassanal Bolkiah odvtedy vyhlásil, že trest smrti sa nebude vykonávať, zákon však naďalej nechal v platnosti. 

V Indonézii sa spolu s poklesom sekulárneho prístupu štátu zvýšila diskriminácia voči gayom, lesbám a transgender ľuďom. Vlani boli dvaja muži obvinení z toho, že sú homosexuáli a boli potrestaní 87 údermi bičom. 

K väčšiemu pochopeniu voči ľuďom s odlišnou sexuálnou orientáciou vyzval aj pápež František:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy