Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Severná Kórea odpálila ďalšiu neupresnenú strelu
Zdielať na

Severná Kórea odpálila ďalšiu neupresnenú strelu

Archívne video

SOUL / Severná Kórea zo západnej časti krajiny odpálila ďalšiu, bližšie nešpecifikovanú strelu. Stalo sa tak necelý týždeň po tom, čo KĽDR testovala niekoľko striel, vrátane balistickej rakety krátkeho doletu. S odvolaním sa na juhokórejskú armádu o tom informovala agentúra Reuters.

Strela bola okolo 16:30 miestneho času (9:30 SELČ) vyslaná zo základne SINOR v provincii Pchjongan pukto na západe KĽDR smerom na východ, uviedol vo svojom vyhlásení juhokórejský zbor náčelníkov štábov. 

Zdroj spresnil, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou išlo o dve rakety krátkeho doletu, ktoré boli odpálené od mesta Kusong. To sa nachádza asi 40 kilometrov od raketovej základne SINOR, kde KĽDR uskutočnila v máji 2017 svoju prvú úspešnú skúšku balistickej rakety stredného doletu Hwasong-12, napísala agentúra AP.

Vo štvrtok vypálené strely dosiahli výšku asi 50 kilometrov a nakoniec dopadli do mora. Juhokórejské a americké úrady sa snažia získať o raketách ďalšie podrobnosti.

Minulý týždeň v sobotu uskutočnila Severná Kórea zbrojnú skúšku, pri ktorej testovala niekoľko striel, vrátane jednej balistickej rakety krátkeho doletu. Strely vyslané z prístavného mesta Wonsan na východnom pobreží krajiny dopadli do oceánu.

Analytici varujú, že ak sa KĽDR vráti taktiež ku skúškam rakiet dlhšieho doletu, ktoré testovala v priebehu roka 2017, mohlo by to znamenať odklon severokórejského režimu od diplomacie.

Summit severokórejského vodcu Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom skončil vo februári vo Vietname predčasne a bez dohody. Pchjongjang požaduje zrušenie sankcií za svoje odzbrojovacie kroky, ktoré ale Spojené štáty považujú za nedostatočné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy