Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Cyklón Faní v Indii zasiahol aj turistické mesto. Viac ako milión ľudí evakuovali
Zdielať na

VIDEO: Cyklón Faní v Indii zasiahol aj turistické mesto. Viac ako milión ľudí evakuovali

DILLÍ / Východ pobrežia Indie v piatok zasiahol cyklón Faní. Úrady už evakuovali viac ako milión obyvateľov a zavreli školy aj budovy úradov. Búrku sprevádza silný vietor o rýchlosti 200 kilometrov za hodinu. Vietor vyvrátil stromy, láme stĺpy elektrického napätia.

Úrady na prichádzajúci tropický cyklón upozorňovali už vo štvrtok. Po tom čo Faní dorazil zostali uzavreté školy, budovy úradov a v niektorých mestách nefunguje ani letecká a vlaková doprava. Silný vietor vyvracia stromy, láme stĺpy elektrického vedenia. Najväčší dopad búrky sa očakáva v štáte Urísa, ku ktorého pobrežiu cyklón už dorazil. Zvlášť z nižšie položených oblastí museli v 15 okresoch tohto štátu evakuovať viac ako miliónov ľudí. Úrady pre nich zriadili tisíc núdzových prístreškov. 

Búrka zasiahla aj turistické mesto Puri, kde stojí viac ako 850 rokov starý chrám Džagannáth. Mesto museli opustiť už desaťtisícky ľudí vrátane množstva zahraničných návštevníkov, ktorých odvážali do bezpečia špeciálne vlaky. V pohotovosti sú podľa agentúry Reuters lekári, zdravotníci aj humanitárni pracovníci. O zranených či obetiach zatiaľ informácie nie sú. 

Faní postihol aj susedný štát Bangla, kde uzavreli medzinárodné letisko v metropole Kalkata. Prerušená bola aj premávka prístavov na východnom pobreží krajiny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy