Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Indii je ohrozených 100 miliónov obyvateľov, dnes evakuovali milión z nich. K východnému pobrežiu mieri cyklón Fani
Zdielať na

V Indii je ohrozených 100 miliónov obyvateľov, dnes evakuovali milión z nich. K východnému pobrežiu mieri cyklón Fani

INDIA / K východnému pobrežiu Indie mieri tropický cyklón, ktorý už dosahuje vyše 200 kilometrov za hodinu. Pri súčasnej rýchlosti by mal pevninu zasiahnuť v piatok. Predpokladá sa, že pôjde o najväčšiu búrku za posledných 5 rokov.

Indické úrady plánujú v priebehu štvrtka preventívne evakuovať 800.000 ľudí žijúcich na východnom pobreží krajiny kvôli blížiacej sa búrke Fani. Podľa informácií Reuters meteorológovia predpovedajú, že živel udrie na pevninu v piatok v indickom štáte Urísa.

Búrka sa aktuálne nachádza nad západnou časťou Bengálskeho zálivu, pričom rýchlosť vetra presahuje už 200 kilometrov za hodinu. Meteorológovia predpokladajú, že štát Urísa už vo štvrtok zasiahnu mohutné lejaky. Školy a univerzity v štáte Urísa boli kvôli búrke uzavreté. Úrady evakuujú obyvateľov nízko položených oblastí zo 14 okresov štátu Urísa, pre ktoré zriadili 850 provizórnych prístreškov.

https://twitter.com/philklotzbach/status/1123200307381432320

Takmer 100.000 ľudí má byť presunutých z mesta Puri v štáte Urísa, ktoré podľa úradov pravdepodobne pocíti dôsledky búrky najsilnejšie. Turisti boli vyzvaní, aby opustili pobrežné lokality v štátoch Orissa a Bangla (predtým Západné Bengálsko). V stave pohotovosti sú aj štáty Ándhrapradéš a Tamilnádu.

Úrady už v stredu nariadili všetkým rybárom, aby sa vrátili na pevninu a prerušili operácie v dvoch veľkých prístavoch. Po piatkovom dopade búrky na pevninu sa predpokladá, že živel zoslabne a v sobotu bude postupovať smerom k mestu Čitágáon v Bangladéši.

Východné pobrežie Indie býva v cyklónovej sezóne, trvajúcej zhruba od apríla do decembra, vystavené ničivým búrkam. V roku 1999 pripravila v štáte Urísa búrka o život takmer 10.000 ľudí.

V Španielsku bojujú s nečakanou nádielkou snehu. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy