Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na Floride budú môcť učitelia nosiť do tried zbrane
Zdielať na

Na Floride budú môcť učitelia nosiť do tried zbrane

Archívna reportáž

FLORIDA / Učitelia v americkom štáte Florida budú môcť nosiť do tried a učební zbrane, aby mohli zakročiť v prípade hromadnej streľby. Miestni zákonodarcovia schválili návrh novej normy, ktorá je reakciou na minuloročné krviprelievania v strednej škole vo floridskom Parkland. Očakáva sa, že republikánsky guvernér Ron DeSantis zákon podpíše a umožní tak učiteľom začleneným do dobrovoľníckeho programu stať sa ochrancami poriadku na školách.

Vlani vo februári zastrelil v Parklande mladík vyzbrojený poloautomatickou puškou 17 ľudí a rovnaký počet ďalších zranil. Spojené štáty potom zaplavila vlna masových protestov, pri ktorých väčšinou mladí ľudia požadovali obmedzenie či úplný zákaz predaja útočných zbraní. Prezident Donald Trump spolu so silnou lobistickou Národnou asociáciou držiteľov zbraní (NRA) naproti tomu prišli s návrhom, aby sa učitelia vyzbrojili. To odporcovia zbraní kritizovali s odôvodnením, že viac zbraní splodí viac násilia.

Florida najprv prijala zákon, podľa ktorého musí byť na každej škole najmenej jeden policajt či ozbrojený strážca. Niektoré floridské školy sa potom zaradili do programu, v rámci ktorého sa učitelia môžu po niekoľkodňovom výcviku stáť dobrovoľníkmi dohliadajúcimi na bezpečnosť študentov. Zákon im však až doteraz nepovoľoval nosiť zbrane priamo do tried, čo sa teraz mení.

Na Floride sa strieľalo aj v roku 2017. Tentokrát ale v knižnici:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy