Jasno
13°
Bratislava
Zmizlo 12 miliónov hektárov lesa. Zodpovedá to úbytku o rozlohe 30 futbalových ihrísk za minútu
Zdielať na

Zmizlo 12 miliónov hektárov lesa. Zodpovedá to úbytku o rozlohe 30 futbalových ihrísk za minútu

Archívna reportáž

SVET / Počas minulého roka zmizlo zo zemského povrchu 12 miliónov hektárov (120 000 km štvorcových) lesa v tropických oblastiach. Podľa stanice BBC to zodpovedá úbytku o rozlohe asi 30 futbalových ihrísk za minútu. Napriek tomu je to menej ako v predchádzajúcich dvoch rokoch, hoci stále ide o štvrtý najvyšší úbytok od roku 2001. Lesy najviac ničia požiare, ťažba dreva a rozširovanie poľnohospodárskej pôdy. Odlesňovanie sa bohužiaľ netýka len Amazónie.

"Je lákavé radovať sa, že prichádzame už druhýkrát od roku 2016 o menej lesov ako predtým. Avšak ak sa pozrieme na vývoj za posledných 18 rokov, uvidíme, že celková tendencia je stále stúpajúca. V tomto boji teda zatiaľ rozhodne nevíťazíme," upozornila Frances Seymour z americkej mimovládnej organizácie Ústav pre svetové zdroje.

Minuloročný úbytok je nižší ako v roku 2016 a 2017, kedy zmizlo veľké množstvo lesov práve pre požiare. Obzvlášť znepokojujúci je podľa BBC úbytok pralesov, ktorých za minulý rok zmizlo 30 tisíc štvorcových kilometrov - približne toľko, ako je rozloha Belgicka. Najviac pralesa stratila Brazília, aj keď je pravda, že tam úbytok medzi rokmi 2007 a 2015 poklesol o 70 percent.

Obavy ale majú ekológovia z novej vlády tamojšieho ultrapravicového prezidenta Jaira Bolsonara, ktorý sa úradu ujal tento rok v januári a už pri volebnej kampani kritizoval pokuty za poškodzovanie životného prostredia a uvažoval o odstúpení od takzvanej Parížskej dohody o klíme.

Problémová je aj Afrika

Keď ešte zostaneme v Južnej Amerike, nemožno nespomenúť Peru, Bolíviu i Kolumbiu. Práve v Kolumbii sa úbytok lesov paradoxne zrýchľuje od uzavretia mierovej dohody medzi vládou a skupinou Revolučných ozbrojených síl Kolumbie v roku 2016. Oblasti, ktoré boli predtým neprístupné, sú totiž otvorené hospodárskej činnosti.

Nejde ale len o tento kontinent, nieto o oblasť Amazónie. Podľa správy Global Forest Watch od WRI - založené na analýze satelitných snímok - miznú pralesy stále rýchlejšie aj v Afrike, konkrétne hlavne v Kongu, Ghane, Pobreží Slonoviny alebo na Madagaskare - tento ostrovný štát vlani prišiel o dve percentá svojich pralesných porastov, čo je v rámci jednej krajiny najvyšší podiel.

Zato napríklad v Indonézii zmizlo o 40 percent menej pralesov než v predchádzajúcich rokoch. Stalo sa tak vďaka menšiemu množstvu požiarov a tiež z dôvodu politiky miestnej vlády, ktorá pralesy čoraz viac chráni.

Takže zatiaľ čo v roku 2002 tvorili Brazília s Indonéziou dohromady 71 percent z celkového úbytku tropických dažďových lesov, vlani sa už tieto dva štáty podieľali "iba" 46 percentami na úbytku pralesov.

Denník The New York Times na záver výstižne zhrnul, že síce vlani nešlo o rekordnú úroveň ničenia lesov, problém to je však naďalej obrovský. Rok 2018 bol o niečo priaznivejšia vlastne najmä len vďaka tomu, že bol vlhkejší a že sa udialo menej požiarov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy