Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Niektorí zahraniční turisti už predčasne opúšťajú Srí Lanku. Slovensko zatiaľ vládny špeciál neposiela
Zdielať na

Niektorí zahraniční turisti už predčasne opúšťajú Srí Lanku. Slovensko zatiaľ vládny špeciál neposiela

BRATISLAVA/ SRÍ LANKA / Niektorí turisti na Srí Lanke sa po včerajších útokoch boja a chcú predčasne odísť z krajiny. Domáci sa obávajú, že práve strach z ďalších útokov tvrdo dopadne na cestovných ruch, ktorý obyvateľov živí. Prezident cestovných kancelárií na Slovensku tvrdí, že sa môže zopakovať scenár Egypta z roku 2015. Po teroristických útokoch vtedy klesol prílev turistov až o 70 percent.

Záujem o Srí Lanku medzi Slovákmi v ostatnom čase rástol, no po veľkonočných útokoch je možné, že turisti budú viac zvažovať, či v najbližšej dobe do tejto krajiny vycestujú. "Očakávam, že tie zájazdy bude problém v tej druhej polovici roka predávať," uviedol prezident SACKA Stanislav Macko. 

"Domáci to berú ako jednoznačné oslabenie ekonomiky a očakávajú oslabenie toho turizmu," pridal sa sprievodca cestovnej kancelárie Martin Frenčík. Po útokoch v Egypte v roku 2015 došlo aj k výraznému zníženiu cien dovoleniek. Rovnaký scenár sa môže zopakovať aj na Srí Lanke.

Vládny špeciáln zatiaľ nepoletí

Aj keď sa očakáva, že niektorí turisti budú chcieť predčasne odísť zo Srí Lanky ešte pred koncom dovolenky, slovenských turistov sa to ale netýka. "Nik zo slovenských občanov sa zatiaľ neobrátil na náš zastupiteľský úrad v Dillí alebo na nášho honorárneho konzula na Srí Lanke s tým, že by chcel odísť z krajiny predčasne," informoval hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.  

V tomto prípade Slovensko vládny špeciál do krajiny zatiaľ posielať neplánuje. "Zatiaľ žiadna požiadavka na poskytnutie vládneho špeciálu alebo inej pomoci neprišla. Ak sa tak stane, budeme sa samozrejme touto požiadavkou zaoberať," dodal hovorca ministerstva vnútra Jaroslav Taldík. 

Slováci sa cítia bezpečne

Martin Ferenčík, ktorí sprevádza Slovákov na Srí Lanke pre TV JOJ povedal, že sa v ich rezorte cítia bezpečne a to aj napriek tomu, že sú od Kolomba, včerajšieho centra bombových útokov, vzdialení približne 40 kilometrov.

"Tie naše hotely dokonca aj tie príjazdové cesty boli strážené policajnými hliadkami a dokonca boli ešte aj posilnené aj o armádu. Pláže sú strážené, takže tu sa naozaj ľudia neboja," povedal. 

Hrozba útokov

"Pokiaľ ide o hrozbu teroristického útoku, vývoj vo svete ukazuje, že táto môže byť dnes aktuálna prakticky kdekoľvek. Na Srí Lanke sú po včerajšej sérii útokov zvýšené bezpečnostné opatrenia, avšak samozrejme možnosť ďalšieho útoku vylúčiť nemožno," myslí si Gandel. 

Ministerstvo zahraničných vecí Veľkej Británie, považuje návštevu väčšiny miest na Srí Lanke za bezproblémovú. Avšak upozorňuje, že na niektorých miestach je zvýšené riziko sexuálneho napadnutia, zneužitia kreditných kariet a varuje aj pred pitím nekontrolovaných miešaných nápojov. Naše ministerstvo výstrahu až takto nekonkretizuje.

"Nezachádzame pritom až do takých detailov (podobne ako ostatné krajiny Únie), ako je pitie miešaných nápojov, či zneužitie kreditných kariet, ktoré môže byť nebezpečné aj v iných končinách sveta," dodal Gandel. 

Ak predsa len na Srí Lanku v najbližších dňoch vycestujete odporúča sa zdržiavať sa len v skupine. "Neopúšťať skupinu, neísť radšej sám na verejnosť, večer do mesta, byť opatrný, dvakrát opatrný," odporúča Macko. 

Pozrite si reportáž, ako to v krajine vyzerá deň po útoku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy