Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ukrajina rozhodla. Hlavou štátu bude komik Volodymyr Zelenskyj
Zdielať na

Ukrajina rozhodla. Hlavou štátu bude komik Volodymyr Zelenskyj

UKRAJINA / V druhom kole prezidentských volieb získal ukrajinský herec a bavič Volodymyr Zelenskyj až 73 percent hlasov, zatiaľ čo jeho protikandidát, obhajujúci prezident Petro Porošenko, len 24,6 percenta. Dosluhujúci prezident uznal svoju porážku už v nedeľu večer. Vyhlásil ale, že napriek neúspechu z politiky neodíde.

V nedeľných ukrajinských prezidentských voľbách drvivo zvíťazil politický nováčik, herec a zabávač Volodymyr Zelenskyj. Vyplýva tak zo sčítania takmer 75 percent hlasovacích lístkov. Štyridsaťjedenročný rodák z mesta Kryvyj Rih získal v druhom kole hlasovania 73 percent hlasov, zatiaľ čo jeho protikandidát, obhajujúci prezident Petro Porošenko, len 24,6 percenta. "Predovšetkým Porošenko sklamal Ukrajincov tým, že napriek tomu, že v roku 2014, keď vyhral voľby, sľúbil, že prestane podnikať, a to sa nestalo," povedal politológ Alexander Duleba.

Po úspešnom televíznom komediálnom seriáli Sluha národa, v ktorom si Zelenskyj zahral ukrajinského prezidenta, si tentoraz túto úlohu vyskúša naostro, komentovali víťazstvo favorita ukrajinské médiá. Zelenskyj voľby vyhral bez akýchkoľvek politických skúseností, voličom v kampani skôr len všeobecne sľuboval boj s korupciou, udržanie väzieb so Západom a ukončenie vojny na východe krajiny.

Porošenko priznal porážku skoro

Dosluhujúci prezident Porošenko po zverejnení odhadovaných výsledkov v nedeľu večer uznal svoju porážku. Vyhlásil ale, že napriek neúspechu z politiky neodíde. Zelenskyj svojim stúpencom po skončení volieb odkázal, že jeho víťazstvo krajinu zjednotí. "Zjednotili sme našu krajinu, naše životy, náš národ, to je to hlavné, čo sme dokázali," uviedol vo videoklipe na sociálnej sieti Telegram. Voličom sľúbil, že ich dôveru nesklame. "Ďakujem Ukrajincom, ktorí ma podporili, aj tým, ktorí hlasovali inak. Sľubujem, že nikoho z vás nezradím," povedal.

Popularita komika Volodymyra Zelenského stúpala každým dňom. Herec je známy nielen na Ukrajine, ale aj v Rusku a v Bielorusku. Ešte ako študent viedol tím obľúbenej humoristickej súťaže, ktorú sledovali vo všetkých krajinách bývalého Sovietskeho zväzu. Z vystúpení aj z vyjadrení Volodymyra Zelenského je vidieť, že má ambíciu riadiť Ukrajinu, ale veľa bude závisieť od toho, akými ľuďmi sa obklopí.

Podľa politológa budú prvé mesiace pre Zelenského najťažšie. Výkonná moc na Ukrajine je totiž rozdelená medzi prezidenta a parlament. Nová vláda bude sformovaná až v októbri, kedy sa budú konať parlamentné voľby.

Po prezidentských voľbách sa na Slovensku konali ešte jedny - takzvané doplňujúce voľby. V štyridsiatich obciach a dvoch mestách sa totiž konajú znova komunálne voľby. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy