Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európsky parlament sprísňuje legislatívu na dovoz mnohých produktov. Až 50% z nich nespĺňa bezpečnostné požiadavky
Zdielať na

Európsky parlament sprísňuje legislatívu na dovoz mnohých produktov. Až 50% z nich nespĺňa bezpečnostné požiadavky

ŠTRASBURG / Po dvojakej kvalite potravín europoslanci začali riešiť aj dvojakú kvalitu spotrebných výrobkov. Na európsky trh sa podľa nich dostáva neuveriteľné množstvo nebezpečného tovaru. Hovoríme o 38% hračiek, alebo 58% elektroniky, ktoré sa predávajú v obchodoch. Európsky parlament preto sprísňuje legislatívu na dovoz mnohých produktov.

Hračky, kozmetické výrobky, čistiace prostriedky, batérie, pneumatiky, ale aj zdravotnícke pomôcky. V priemere takmer 50% z nich nespĺňa európske požiadavky na bezpečnosť. "Už žiadne chemikálie, nesprávne výrobky v oblasti zdravotníctva alebo detských hračiek nebudú môcť byť pripustené na trh Európskej únie," oboznamuje Miroslav Mikolášik z Európskej ľudovej strany EPP. Ide hlavne o dovážaný tovar z Číny. Zabezpečiť to majú nové pravidlá pri kontrolách. Zo všetkých členských krajín sa budú musieť posielať vzorky jednotlivých výrobkov do bruselskej centrály. 

"Kontroly bude robiť v každej krajine obchodná inšpekcia, ktorú máme aj na Slovensku a podrobné analýzy takýchto podozrivých výrobkov bude robiť spoločné výskumné centrum, ktoré patrí pod Európsku komisiu v Bruseli," informuje Ivan Štefanec z EPP. 

Práve v nej sa potom rozhodne, či daný výrobok spĺňa parametre dvojitej kvality. V prípade porušenia hrozia firmám sankcie až do výšky štyroch percent z obratu. Už teraz máme dostatočný počet informácií o tom, že kvalita výrobkov nezodpovedá označeniu," tvrdí Anna Záborská z EPP. 

Nové pravidlá musia byť navyše rovnaké v celej únii. Mohlo by totižto dôjsť k situácii, že by v jednej členskej krajine takýto tovar prijali a, keďže máme voľný trh, v druhej členskej krajine by ho predávali napriek tomu, že by v nej už prísne pravidlá pri dovoze platili. 

Legislatívu musí odobriť ešte Rada Európskej únie

"Veľmi dôležité je, že dnes už máme na plenárnom rokovaní schválenie smernice," odpovedala Monika Beňová zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov. Novú legislatívu tak teraz musí ešte formálne odobriť rada ministrov členských štátov. Následne ju postupne implementujú parlamenty jednotlivých členských štátov. 

Dvojaká kvalita potravín bude naďalej možná, nepodarilo sa odhlasovať dostatočne prísnu legislatívu. Viac o téme v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy