Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Projekt, ktorý úspešne funguje na rakúskom brehu Moravy, čaká aj slovenskú stranu. Cieľom je vrátiť rieke život
Zdielať na

Projekt, ktorý úspešne funguje na rakúskom brehu Moravy, čaká aj slovenskú stranu. Cieľom je vrátiť rieke život

BRATISLAVA / Kým v minulosti sme spevňovali brehy riek a snažili sa čo najrýchlejšie zbaviť vody v krajine, súčasný trend je opačný - spomaľovať odtok vody. Okrem iného aj preto, že to pomáha čeliť dopadom klimatických zmien.

Európska smernica podporuje napríklad obnovu sústavy ramien v povodí riek a potokov, ktoré boli v minulosti od nich odstrihnuté. Jeden z takých projektov už úspešne funguje na rakúskom brehu Moravy a čaká to aj slovenskú stranu. Jedným z cieľov projektu je pomocou takto obnovenej sústavy ramien priniesť život do povodia rieky Moravy. 

"V minulosti bol štandard urýchľovať rieku, dostať vodu preč, ale teraz vieme, že to má aj negatívne výsledky. Teraz sa to snažíme skôr udržovať v území a spojiť rieku s nivou," informuje Franz Steiner z Viadonau. Rieka Morava sa pôvodne kľukatila, tiekla pomaly a bola plná života. "Bolo tu asi 500kg rýb na 1 ha, teraz máme len desatinu z toho," hovorí Steiner.

Podľa Miroslavy Plassmann z WWF Slovensko bola "rieka Morava zregulovaná a skrátená o vyše 11 km." Ramená boli odstrihnuté, brehy spevnené kameňmi. Prúd rieky zrýchlil a koryto sa začalo prehlbovať, na niektorých miestach až 1,5 metra. "Chceli sme dať rieke Morave zas niektoré časti naspäť," tvrdí Steiner. Na niektorých miestach odstránili kamenné hrádze a nanovo pomocou techniky otvorili staré ramená prúdu rieky. Dnes sú tam už ryby, čulý život a rieka tečie pomalšie.

Do projektu sa okamžite zapojil najväčší a najprirodzenejší vodohospodársky odborník bobor, ktorý na rieke stavia hrádze. To je jedna z ciest ako spomaliť odtok vody z krajiny aj pri menších horských alebo dedinských potokoch. Kaskádovité hrádze a bočné ramená dokážu zadržať vodu napríklad aj počas prívalových dažďov. "Spomalíme ten tok a prispejeme k zadržiavaniu vody v krajine," odpovedá Miroslava Plassmann. 

Podpora zo strany štátu

Voda, ktorá tu zostáva, sa postupne odparuje a ochladzuje tak krajinu. To zároveň zmierňuje aj dopady klimatických zmien. V Rakúsku má tento projekt veľkú podporu aj zo strany štátu. "My sme štátna organizácia, polovicu sme dostali z EÚ a 50% sme zabezpečili my a naši partneri," hovorí Steiner. Na Dunaji už niekoľko takých prebehlo, napríklad Karloveské rameno, na Morave zatiaľ nie.

Nielen Morava, ale aj ďalšie slovenské rieky potrebujú vrátiť život späť. Podmienkam európskej smernice ich zodpovedajú len 3% z nich. "Cieľom je vrátiť tej rieke život na miestach, kde je to možné," hodnotí Miroslava Plassmann. Ako sa ukazuje, regulácie riek a potokov, holoruby lesa, zrovnávanie medzí, asfalt, betón či dažďová voda odvádzaná do kanalizácie - to všetko neboli dobré nápady.

Nádoby plné nebezpečného odpadu niekto vyhádzal v turistickej oblasti. Hrozila ekologická katastrofa. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy