Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na obnovu katedrály Notre-Dame už môžu prispieť aj Slováci
Zdielať na

Na obnovu katedrály Notre-Dame už môžu prispieť aj Slováci

Archívna reportáž

PARÍŽ/BRATISLAVA / Na obnovu zhorenej katedrály Notre-Dame môžu prispieť aj Slováci. Informovalo o tom francúzske veľvyslanectvo na Slovensku. Poslať peniaze sa dá prostredníctvom webového portálu Centra národných pamiatok francúzskeho ministerstva kultúry.

Na opravu katedrály Notre-Dame sa rozhodlo prispieť už niekoľko boháčov a rôzne štáty. Spomedzi Slovákov svoj záujem prispieť avizoval prezident Andrej Kiska. Teraz môžu na opravu prispieť aj ostatní Slováci. "Požiar parížskej katedrály Notre-Dame je obrovskou tragédiou, ktorá zasiahla srdcia Francúzov, ale aj celej Európy a celého sveta. Naše univerzálne dedičstvo bolo zasiahnuté. Vážime si a sme vďační za nespočetné prejavy podpory, predovšetkým zo strany slovenských občanov i úradov," napísala francúzska ambasáda.

Prispieť sa dá prostredníctvom francúzskej stránky na odkaze https://don.rebatirnotredamedeparis.fr/b/mon-don?_cv=1. Veľvyslanectvo na svojej internetovej stránke ponúka aj vysvetlivky po slovensky. 

Ani stámilióny eur nevyriešia všetky problémy, ktoré napáchali plamene na najznámejšej parížskej katedrále. Opraviť Notre-Dame podľa odborníkov potrvá roky. Experti hovoria o rozhraní jedného až dvoch desaťročí, francúzsky prezident je optimistickejší. "Hovorím k vám so silným odhodlaním. My sme národ staviteľov. Notre Dame opäť postavíme a bude ešte krásnejšia a ja chcem, aby sme to dokončili do piatich rokov," vyhlásil Macron.

Francúzsky premiér Édouard Philippe medzičasom vyhlásil medzinárodnú architektonickú súťaž na opätovnú výstavbu špicatej veže katedrály. Celkové náklady na renovačné práce zatiaľ nie sú vyčíslené. 

Požiar zachvátil katedrálu Notre-Dame v pondelok večer. Popolom ľahla ikonická veža v strede budovy, strecha katedrály i časť klenby. Zachrániť sa podarilo fasádu, dve hlavné zvonové veže a kamennú konštrukciu stavby. 

Pozrite si reportáž o tom, ako by mala prebiehať oprava Notre-Dame:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy