Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Počas nepokojov zomrela novinárka. Polícia incident označila za teroristický čin
Zdielať na

Počas nepokojov zomrela novinárka. Polícia incident označila za teroristický čin

SEVERNÉ ÍRSKO / Pri streľbe počas nepokojov v Severnom Írsku zahynula investigatívna novinárka. Za nepokojmi podľa polície stojí extrémisticke hnutie Nová IRA. Miestne úrady zaznamenávajú v dôsledku Brexitu zvýšené napätie.

Dvadsaťdeväťročná investigatívna novinárka Lyra McKeeová podľahla strelným poraneniam počas nepokojov, ktoré vypukli v severoírskom meste Londonderry. Tie sa rozpútali vo štvrtok po tom, čo polícia začala prehľadávať domy v okolí. Za nepokojmi pravdepodobne stojí hnutie Nová IRA. 

Incident sa odohral v katolíckej štvrti írskych nacionalistov Creggan. Cieľom policajnej razie bolo zaistiť zbrane radikálov. Tie chceli použiť pri útokoch počas veľkonočných sviatkov. Z miesta bolo počuť výstrely - terčom streľby sa stali príslušníci polície. Počas zásahu navyše výtržníci hádzali na policajné vozidlá zápalné fľaše a pyrotechniku. Severoírska polícia v piatok ráno uviedla, že úmrtie novinárky má na svedomí nacionalistické hnutie Nová IRA. Ide o polovojenskú extrémisticku organizáciu, ktorá je britskou vládou označovaná za teroristickú skupinu a jej cieľom je zjednotenie Írska. 

Podľa miestnej novinárky Leony O´Neill potom, čo bola žena zasiahnutá, ju príslušníci polície urýchlene previezli do nemocnice, kde napokon zraneniam podľahla. Tento incident označuje polícia za terorizmus"Považujeme to za teroristický čin. Myslíme si, že ho majú na svedomí násilní odštiepeneckí republikáni," povedal policajný predstaviteľ Mark Hamilton. V prípade polícia začala vyšetrovanie pre podozrenie z vraždy. 

Zvýšené napätie po Brexite

Zhruba 30 rokov trval násilný konflikt medzi severo-írskymi protestantmi a katolíckymi republikánmi, ten si vyžiadal cez 3600 obetí. Po tom, čo sa väčšina militantov zriekla násilia po podpise mierovej dohody v Severnom Írsku z roku 1998, sa však militantné akcie neskončili. Menšie bunky odštiepencov z Írskej republikánskej armády totižto naďalej príležitostne vykonávajú násilné operácie. Súčasné nepokoje nastávajú v dôsledku zvýšeného napätia popri rokovaniach o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie. Pramenia z budúcej podoby hraníc medzi Írskom a Severným Írskom.

Únia poskytla Británii odklad na Brexit do 31. októbra. Viac v reportáži TV JOJ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy